nlc.hu
Otthon

Hideg télre számíthatunk az idén: nem csak a rezsiárak miatt

Az átlagnál hidegebb télre számíthatunk az idén: nem csak a rezsiárak miatt

Az átlagnál hidegebb lehet a tél Európában – a Középtávú Időjárás-előrejelzések Központjának friss prognózisa alapján.

A kormányközi szervezet szerint kevesebb csapadék és szél várható a szokottnál. Az RTL meteorológusa azt mondja, várhatóan Magyarországon is többet kell majd fűteni a télen.  

Radiátor termosztátját tekeri egy férfi

Hideg tél jöhet (Fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

Az RTL meteorológusa felhívta a figyelmet arra, hogy a Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli részén hidegebb a víz az átlagosnál, ennek következményeit pedig mi is érezni fogjuk.

„Ilyenkor a statisztikák szerint Európában a tél hidegebb az átlagosnál, vagy ahhoz közeli értékeket mérhetünk. Azonban ezt úgy érdemes kezelni, hogy az elmúlt telek melegebbek voltak az átlagosnál. Tehát ilyen helyzetekben jócskán be kell fűteni”
– mondta a szakértő, Allaga Tamás, hozzátéve, hogy amíg tavaly enyhe telünk volt, addig idén keményebb időjárásra számíthatunk. A szakember prognózisa szerint nagyobb hidegbetöréseket átmeneti tavaszias periódusok követhetnek. A hidegbetörésekkor a -5, -10 fokos minimumok és a nulla fokos maximumok a jellemzők. A hidegebb idő hatására a gáz, a kevesebb szél és csapadék miatt pedig az áram drágulhat a Híradó által megkérdezett szakértő szerint. Ő mégis úgy számol, aki teheti, ennek ellenére se költ majd többet energiára.

Hogy ha jött egy hidegebb idő, akkor 5-10 százalékkal nőtt meg az átlagos fogyasztáshoz képest a fogyasztásunk. Most viszont azt lehet előre jelezni, hogy ha átlagos tél jönne, és figyelembe vennénk azt, hogy az emberek és a vállalkozások spórolnak, akkor 10, akár 20% megtakarítás is várható – mondta az RTL-nek Bali Gábor.

A magyarok többségének eddig nem kellett magasabb rezsit fizetni, szeptemberben 1,9 millió számla átlag alatti fogyasztásról szólt.

Az RTL riportjában megszólalt egy nagy fogyasztású családi ház tulajdonosa, akik melegebb takarókkal, pizsamákkal készülnek a télre, de mint mondják, a pár hónapos unokájukra is tekintettel kell lenniük.  Ez a pár pedig borostyánnal futtatta be a házat még évekkel ezelőtt, és jól jártak vele, ugyanis a növény természetes szigetelőként működik, így nagy eséllyel kevesebbet kell majd fűteniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top