A kurkuma az új fahéj! Olcsó fűszer, ami kincset ér

Haranghy Orsi | 2022. Október 13.
Miért nem használjuk gyakrabban a kurkumát a mindennapokban, és miért is ér aranyat a Golden Milk?

A fahéj alapvetés a minimalista háztartásokban is, a só-bors-pirospaprika-fahéj még az agglegénykonyhákban is nagy eséllyel fellelhető. Van azonban egy fűszer, ami épp olyan jolly joker, mint az előbbiek, mégis csak az utóbbi években kezdtük el sokoldalúbban használni a mindennapokban.

A 2017 táján felkapott, kurkumával készülő Golden Latte még a Starbucksok kínálatában is megjelent, ezzel egy trendi Insta-fotó téma végre egy igazi kincset népszerűsített. Azóta nem csak a curryk alapfűszereként gondolunk a kurkumára, és erre számos nyomós okunk is van.

A kurkuma, más néven indiai sáfrány (Curcuma long) meglepően sok kiváló tulajdonsággal bír az emberi szervezet számára. Ha szeretnénk a kákán is csomót – vagy a kurkumán göcsörtöt – keresni, annyit megjegyezhetünk róla, hogy nem éppen szép növény, nem hiába a gyömbérfélék családjának tagja. A fűszert a gyökerekből készítik, amelyek szedés utáni állapotban leginkább hernyók benyomását keltik, ellenben kiszárított-porított alakjában a világ egyik leggyönyörűbb, élénk aranysárga színű fűszere.

Ronda, de kincset ér / Fotó: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images

A kurkuma nehezen leírható íze

A fűszer ízét sokféleképpen írják le. Tolakodónak semmiképpen sem nevezhető, nagyon enyhén kesernyés, lágyan csípős, narancsos ízjegyekkel. Az illatát sokan a mustáréhoz és gyömbéréhez hasonlítják. Érzéssel adagolva nem különösebben domináns, jól működik együtt más fűszerekkel.

Gyógynövény + fűszer + természetes színezőanyag

A kurkuma az egyik legtöbbet kutatott fűszer-gyógynövény. Tudományos tanulmányok százai foglalkoznak az emberi testre gyakorolt hatásaival, használata pedig egyidős az emberiség kultúrtörténetével. Indiában már több ezer éve alkalmazzák gyógyhatása miatt, mindezen tulajdonságai ma laboratóriumokban nyernek bizonyságot.

Egy korábbi cikkünkből idézünk: „Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.”
Közismert gyulladáscsökkentő, immunerősítő, hatásos gyomorbántalmak ellen, ízületvédő, antioxidánsokban gazdag, antibakteriális hatású, bővebben itt írtunk róla.

Érdemes persze némi egészséges távolságtartással kezelni a kurkuma dicsőítését, hiszen elvitathatatlan pozitív tulajdonságait meglovagolja az egészségipar is. Kikiáltották már tökéletes fogyasztószernek, az Alzheimer-kór és a rák ellenszerének is, ami ebben a formában természetesen nem igaz – főleg nem akkor, ha már baj van.

Mindent beszínez, nem érdemes kiszórni / Fotó: krisanapong detraphiphat, Getty Images

Kurkumát a kutyáknak

Kis érdekesség, hogy bár számos fűszer kifejezetten tiltott kutyák számára, a kurkumának javasolt a fogyasztása. Számos más hatása mellett vértisztító, szíverősítő, bőrregeneráló és sebgyógyító hatású. Sok kutyát kezelnek szteroidokkal ízületi fájdalom és allergia miatt. Ennek kezelésében is hatásosnak mutatkozik a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, amelynek nagy előnye a kutyáknak adott kortikoszteroidokkal szemben, hogy nincsenek mellékhatásai. Más kutatók a szteroidok és kurkumin együttes alkalmazása mellett teszik le a voksukat. A Dogs Naturally Magazine ajánlása szerint tíz testsúly-kilogrammonként adagolhatunk fél teáskanálnyit a kutyánk tápjához.

Kurkumázzunk!

Vegetás rizs helyett legyen kurkumás / Fotó: Boy_Anupong, Getty Images

Így maxold ki a Golden Milk receptet!

Az aranyló Golden Milk pár perc alatt elkészül. Két apró trükkel pedig igazi immunerősítőt varázsolhatunk belőle azáltal, hogy segítjük a hatékonyabb felszívódását.

Esti alvás előtt is jólesik / Fotó: AD077, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tegyük az összes hozzávalót egy lábasba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsük. Ha elegyedtek a tejben a fűszerek, egyet forraljunk rajta, és készen vagyunk. Szép, finom és szuper egészséges.

Exit mobile version