nlc.hu
Kert

Kurkuma jótékony hatása

Ez az olcsó fűszer segíthet a fogyásban

A kurkuma folyamatosan szerepel a szuperfoodok és egészséges összetevők toplistáján. A rengeteg kiváló hatása mellett valóban fogyaszt is?!

Valóban igaz, hogy az egyik népszerű fűszerünkne,k a kurkumának fogyasztó hatása is lehet? A Healthline oldalán tudományos válaszokat is találtak a kérdésre. 

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó gyógy- és fűszernövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. A kurkumát az „élet fűszereként”” tartják számon. Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. 

Aktív hatóanyaga a kurkumin, melyről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Csaknem olyan erős antioxidáns hatással bír, mint a C- vagy az E-vitamin. A kurkumint különösen hatékony gyulladáscsökkentőként tartják számon. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül. 

Kurkuma jótékony hatása

Vizsgálatok szerint a kurkuma segítheti a diétád! (Fotó: Getty Images/MarcStephan)

A legfrissebb felmérések is biztatóak a kurkumáról

A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a kurkuma szerepet játszhat a fogyásban is.

Egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy a kurkumin elnyomhat bizonyos gyulladásos markereket, amelyek szerepet játszanak az elhízásban.

Egy 30 napos, 44 olyan személy bevonásával végzett vizsgálat, akik korábban nem tudtak fogyni, azt találta, hogy a napi kétszeri 800 mg kurkumin és 8 mg piperin szedése a testsúly jelentős csökkenéséhez vezetett. A piperin egy vegyület, ami a fekete borsban található meg, és ami akár 2000%-kal is fokozhatja a kurkumin felszívódását. 

Ezen túlmenően 21 korábbi vizsgálat áttekintése összefüggésbe hozta a kurkumin bevitelét a csökkent súllyal, a BMI-vel és a derékkörfogattal. A fogyasztóknál megemelkedett az adiponektin szintje is, amely hormon segít szabályozni az anyagcserét.

Azért csak lassan a testtel: bár a jelenlegi kutatások ígéretesek, több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a kurkumát fogyáshoz ajánlják. Ha szeretnénk kipróbálni, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel a kérdésről.

(Nyitókép: Getty Images/ SilviaJansen)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top