nlc.hu
Otthon

Az aranyló jótevő: kurkuma

A kurkuma az új fahéj! Olcsó fűszer, ami kincset ér

Miért nem használjuk gyakrabban a kurkumát a mindennapokban, és miért is ér aranyat a Golden Milk?

A fahéj alapvetés a minimalista háztartásokban is, a só-bors-pirospaprika-fahéj még az agglegénykonyhákban is nagy eséllyel fellelhető. Van azonban egy fűszer, ami épp olyan jolly joker, mint az előbbiek, mégis csak az utóbbi években kezdtük el sokoldalúbban használni a mindennapokban.

A 2017 táján felkapott, kurkumával készülő Golden Latte még a Starbucksok kínálatában is megjelent, ezzel egy trendi Insta-fotó téma végre egy igazi kincset népszerűsített. Azóta nem csak a curryk alapfűszereként gondolunk a kurkumára, és erre számos nyomós okunk is van.

A kurkuma, más néven indiai sáfrány (Curcuma long) meglepően sok kiváló tulajdonsággal bír az emberi szervezet számára. Ha szeretnénk a kákán is csomót – vagy a kurkumán göcsörtöt – keresni, annyit megjegyezhetünk róla, hogy nem éppen szép növény, nem hiába a gyömbérfélék családjának tagja. A fűszert a gyökerekből készítik, amelyek szedés utáni állapotban leginkább hernyók benyomását keltik, ellenben kiszárított-porított alakjában a világ egyik leggyönyörűbb, élénk aranysárga színű fűszere.

Kurkumagyökerek

Ronda, de kincset ér / Fotó: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images

A kurkuma nehezen leírható íze

A fűszer ízét sokféleképpen írják le. Tolakodónak semmiképpen sem nevezhető, nagyon enyhén kesernyés, lágyan csípős, narancsos ízjegyekkel. Az illatát sokan a mustáréhoz és gyömbéréhez hasonlítják. Érzéssel adagolva nem különösebben domináns, jól működik együtt más fűszerekkel.

Gyógynövény + fűszer + természetes színezőanyag

A kurkuma az egyik legtöbbet kutatott fűszer-gyógynövény. Tudományos tanulmányok százai foglalkoznak az emberi testre gyakorolt hatásaival, használata pedig egyidős az emberiség kultúrtörténetével. Indiában már több ezer éve alkalmazzák gyógyhatása miatt, mindezen tulajdonságai ma laboratóriumokban nyernek bizonyságot.

Egy korábbi cikkünkből idézünk: „Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.”
Közismert gyulladáscsökkentő, immunerősítő, hatásos gyomorbántalmak ellen, ízületvédő, antioxidánsokban gazdag, antibakteriális hatású, bővebben itt írtunk róla.

Érdemes persze némi egészséges távolságtartással kezelni a kurkuma dicsőítését, hiszen elvitathatatlan pozitív tulajdonságait meglovagolja az egészségipar is. Kikiáltották már tökéletes fogyasztószernek, az Alzheimer-kór és a rák ellenszerének is, ami ebben a formában természetesen nem igaz – főleg nem akkor, ha már baj van.

Kurkumagyökér és kurkumapor

Mindent beszínez, nem érdemes kiszórni / Fotó: krisanapong detraphiphat, Getty Images

Kurkumát a kutyáknak

Kis érdekesség, hogy bár számos fűszer kifejezetten tiltott kutyák számára, a kurkumának javasolt a fogyasztása. Számos más hatása mellett vértisztító, szíverősítő, bőrregeneráló és sebgyógyító hatású. Sok kutyát kezelnek szteroidokkal ízületi fájdalom és allergia miatt. Ennek kezelésében is hatásosnak mutatkozik a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, amelynek nagy előnye a kutyáknak adott kortikoszteroidokkal szemben, hogy nincsenek mellékhatásai. Más kutatók a szteroidok és kurkumin együttes alkalmazása mellett teszik le a voksukat. A Dogs Naturally Magazine ajánlása szerint tíz testsúly-kilogrammonként adagolhatunk fél teáskanálnyit a kutyánk tápjához.

Kurkumázzunk!

  • Az egészséges reggeliket, zabkásákat, smoothie-kat, turmixokat is feldobhatjuk vele.
  • Joghurtot és kefirt is színezhetünk vele, természetes gyógyhatású adalékkal fogjuk gazdagítani.
  • A húslevest bearanyozza. Vigyázzunk a mennyiséggel, mert nagyobb adagban keserű lesz tőle a leves.
  • Ha a krémlevesünk bágyadt színű, kurkuma!
  • Jól illik tejszínes (vagy kókusztejes) zöldséges, húsos, halas ragukba.
  • Retró módszer Vegetával feldobni a rizst. A nátrium-glutamátos turbót felejtsük el örökre, színezzük kurkumával a rizst.
  • A karfiol, lencse, borsó és más nehezebben emészthető zöldségfélék, köztük a hüvelyesek emésztését segíti.
  • Mixeljük hummuszba, mártogatósokba vagy zöldségpürékbe, fel fogja dobni az ételek látványát is.
  • A kurkumás majonéz, salátaöntetek szép színt kapnak, az élelmiszergyártásban pedig a mustár és levesek, félkész szószok színezésére is előszeretettel alkalmazzák.
  • Piskótába, tésztába keverve ragyogó színű süteményeket, tortákat kapunk.
Kurkumás rizs petrezselyemmel

Vegetás rizs helyett legyen kurkumás / Fotó: Boy_Anupong, Getty Images

Így maxold ki a Golden Milk receptet!

Az aranyló Golden Milk pár perc alatt elkészül. Két apró trükkel pedig igazi immunerősítőt varázsolhatunk belőle azáltal, hogy segítjük a hatékonyabb felszívódását.

  • Ezért ne hagyd ki a csipet borsot belőle: a kurkumin felszívódását megsokszorozza a fekete bors hatóanyaga, a piperin. Nem véletlen, hogy táplálékkiegészítőkben is felfedezhetjük együtt e két összetevőt.
  • A zsíros tehéntej szintén segíti a kurkumin felszívódását, de ezt segíthetjük is azzal, ha a Golden Milkbe egy kiskanál kókuszolajat teszünk. Más zsírok is segítik a kurkuma hatóanyagainak beépülését, legyen az a szalonnáé vagy avokádóé.
  • Tapasztalataink szerint felesleges a sok receptben írt 10 perces forralás. Forraljuk csak össze a fűszerekkel, és elkészültünk.
  • Ha van tejhabosítónk, azzal keverve finom, habos textúrát kapunk.
Kurkumás latte egzotikus fűszerekkel

Esti alvás előtt is jólesik / Fotó: AD077, Getty Images

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej vagy mandulatej
  • 1 kiskanál kókuszolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1-2 teáskanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítése:

Tegyük az összes hozzávalót egy lábasba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsük. Ha elegyedtek a tejben a fűszerek, egyet forraljunk rajta, és készen vagyunk. Szép, finom és szuper egészséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top