nlc.hu
Otthon

Október végéig kell regisztrálni, hogy be lehessen táplálni az áramot a hálózatba

Megjelent a napelemes rendelet: október végéig lehet regisztrálni

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát villamosenergia-hálózatba.

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők csak saját használatra fordíthatják az áramot, amíg nem valósul meg a kormány által ígért hálózatfejlesztés, írja a Magyar Közlönyben a háztartási kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának feltételeiről szóló kormányrendelet alapján a Hvg.

Napelemet telepítenek egy tetőn

A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az igénybejelentés történhet:

  • személyesen az ügyfélszolgálatokon
  • és az interneten elérhető űrlapon keresztül is.

Az október 31-e után benyújtott igények esetében csak akkor lehetséges a feltáplálás, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy „igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor” – fogalmaz a jogszabály.

A TIM közleményében emlékeztet: a napenergia-betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, amelyek már most élnek a betáplálás lehetőségével vagy október 31-ig kérelmezik azt. Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel, anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia-felesleget.

A témakör egyre több háztartás érint, ugyanis a rezsicsökkentés csökkentése után ugrásszerűen megnőtt a napelemek iránti érdeklődés. Eddig egy háztartás betáplálhatta a fel nem használt energiát a hálózatba, a jövőben azonban erre már nem lesz lehetőség az új csatlakozók számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top