nlc.hu
Otthon

Felszámolás alá kerül a Tungsram

Egy magyar sikertörténet vége? Felszámolás alá kerül a Tungsram

Mivel a Tungsram csődeljárási tárgyalása sikertelen volt a hitelezőkkel, az emblematikus magyar vállalat felszámolás alá kerül.

A cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank nem fogadta el a vállalat adósságrendezési javaslatát, így nem jöhetett létre a csődegyezség – magyarázta el Mehlhoffer Tamás, a Tungsram kommunikációs és PR-igazgatója. A vállalat dolgozóinak szakszervezetében arra számítottak, hogy sikerre vezetnek majd a tárgyalások, hiszen az előző csődeljárást elhalasztották, és mégiscsak egy nagy múltú cégről van szó – írja a 24.hu.

Tungsram

Egy régi Tungsram-reklám (Forrás: Wikipédia)

A Tungsramnak tavasszal még nagyjából 3000 dolgozója volt, ma már csak közel 1000 munkavállalójuk van, a leépítések mellett sokan maguktól mentek el a bizonytalan sorsú vállalattól. A budapesti gyárban például több százan hónapok óta állásidőn voltak, minimálbérért dolgoztak, és műszakpótlékot sem kaptak. A Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy nem gyárt többé világítástechnikai termékeket, és emiatt az év végéig 1600 dolgozójától válik meg. A létszámleépítés nagyrészt a cég öt gyárának dolgozóit érintette Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. Csődvédelmet még májusban kértek, az első kilábalási tervüket még augusztus 8-án mutatták be. A második csődegyezségi eljárás ma, november 7-én zajlott, és nem vezetett eredményre. A felszámolási eljárás során a cég minden vagyonelemét értékesítik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top