A mai friss bejelentés értelmében a friss tojás és étkezési burgonya árát a 2022. szeptember 30-i áron rögzítik – még kiderül, pontosan milyen árakon. Ezzel további két alapélelmiszer lép a 2021 októbere óta árstopos termékek mellé, amelyek árait az alábbiak szerint maximalizálták.
Az MTI korábbi beszámolója alapján a KSH (tavaly) októberi árlistája szerint ezek voltak az átlagos fogyasztói árak kilónként, illetve literenként:
- kristálycukor: 261 forint;
- finomliszt: 203 forint;
- sertéscomb: 1420 forint;
- csirkemellfilé 1600 forint;
- csirkefarhát: 293 forint;
- napraforgó-étolaj: 713 forint;
- 2,8 százalékos UHT tartós tej: 268 forint.
Érdekes fordulatot vettek az élelmiszerárak. A korábban olcsónak számító tejföl vagy túró megtöbbszöröződött, míg egyes csirkerészek – a farhát és a mell – elérhető áron maradtak, ugyanazon állat más húsrészeinek ára ütemesen tovább drágult. A 24.hu cikke szerint a tavalyi árstop óta a csirkecomb 61 százalékkal, a bontott csirke 57 százalékkal, a csirkeszárny 50 százalékkal drágult.
Hétköznapi hősünk: pikáns krumplileves
Egy hihetetlenül egyszerű receptünket ajánljuk tápláló őszi levesként. Ne becsüljük le a vegetariánus verziót, virsli vagy kolbász nélkül is jóleső. És ha akad egy kis zöldségmix – mediterrán, mexikói, saját – a mélyhűtőben, azzal csak gazdagíthatunk a zöldségtartalmán, ízein és szép színein.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 2 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 2 nagy szál sárgarépa
- 2 krumpli
- fél evőkanál liszt
- 1 kiskanál csípős pirospaprika
- 1 egész paradicsom
- 1 egész paprika
- 1 babérlevél
- só, bors
Elkészítése:
- A zöldségeket a paradicsom és a paprika kivételével egyforma nagyságúra daraboljuk, illetve a hagymát egészen apróra vágjuk.
- Egy nagyobb lábosban olajat forrósítunk, átpirítjuk a zöldségeket. A paprika és a paradicsom ezúttal is kimarad.
- Körülbelül 5 perc után megszórjuk liszttel és őrölt paprikával a zöldségeket, majd felöntjük körülbelül háromnegyed liter vízzel. Megsózzuk.
- Ekkor helyezzük bele a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet. E három összetevőt tálalás előtt eltávolítjuk, hiszen ezúttal csak az ízükre volt szükségünk.
- A leves készre főzéséhez még nagyjából húsz percre lesz szükségünk. (Tálaláskor tejföllel is ízesíthetjük.)
Pénztárcabarát krémes egytálétel: sertéscomb sült zellerrel és krumplival
A sertés legnemesebb részéből, sertésszűzből készül az alábbi recept eredetije, amit így olcsósítottunk. Szűz helyett készítsük combbal, változtattunk a zeller és krumpli arányát, és próbáljuk ki tejszín helyett csak 5 dkg vajjal és tejjel. Eredetileg 3 dl tejszínt is tartalmaz a recept, de a pürék helyett süssük együtt a hozzávalókat – ígérjük, finom lesz!
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb
- 40 dkg krumpli
- 40 dkg zeller
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- Snidling, petrezselyem vagy szárított zöldfűszerek só, bors ízlés szerint
- A sütéshez olaj
Elkészítése:
- A meghámozott zellert és krumplit hasábokra vágjuk, sós vízben előfőzzük, de nem kell puhára főzni. Tegyük át a 180 C fokra előmelegített sütőbe a zöldséghasábokat, sózva-borsozva, és süssük őket pirulásig.
- A sertéscombból kb. 2 centi vastag szeleteket vágunk, alaposan sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon pirosra sütjük a szeleteket. Ha már mindkét oldaluk szép piros, akkor vegyük ki a húsokat a serpenyőből, és ugyanabba az olajba öntsük a tejet, nagy csokor snidlinget és petrezselymet, ezt is sózzuk és borsozzuk meg.
- Habarjuk be a liszttel, majd tegyük vissza a szószba a húsokat.
- A zöldséghasábok meg is mártózhatnak a szószban, vagy külön is tálalhatjuk őket!
Madártej extra felhőkkel gyorsan, egyszerűen
Az alábbi receptet aranyba kellene foglalni. Köztudott, hogy a madártej készítése sok türelmet, némi kézügyességet és cukrászati ismereteket igénylő, hogy valóban egy felhőszerű hab keletkezzen. „Szerencsére létezik sokkal egyszerűbb megoldás is, méghozzá az, hogy nem szerencsétlenkedünk a habpamacsokkal (mégis lesz), hanem tempósan megfőzzük a madártejet, a felhőket pedig mikróban készítjük el hozzá. Roppant egyszerű eljárás, de azért ismerni kell a pontos receptet, nehogy véletlenül édes fitness rántottát húzzunk elő a mikróból” – írtuk. Mindössze négy hozzávalóra és mikróra is szükségünk lesz!
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 1 rúd vanília vagy más vaníliapótló
- 8 dl tej
- 6-8 dkg kristálycukor ízlés szerint és még 35 g cukor a habhoz
Elkészítése:
- A tejet és a vaníliát egy fazékban elkezdjük melegíteni. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájába belekeverjük a több cukrot, a fehérjét pedig a kevesebbel kemény habbá verjük egy mikrózható tálban.
- Amikor felforrt a tej, kiszedünk belőle egy keveset, a sárgájához keverjük, ezt még egyszer megismételjük és kevergetés mellett visszatöltjük az egészet a fazékba. Addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, ez egyébként nem több néhány percnél. Ha akarjuk, lehűtjük, de szerintem ilyenkor télen melegen sokkal jobban esik.
- A tojásfehérjehabot pedig úgy, ahogy van, tálastól betesszük a mikróba, sima melegítő funkcióra, 60 másodpercre. (Ha több tojásból készítjük, arányosan emeljük a főzési időt is.) Ha minden jól ment, a hab nem esett össze, hanem áll, mint a cövek, kétszer akkora, mint volt, gusztusos és fogyasztásra kész.
- A kész tojáshabot kivesszük a mikróból és kanállal galuskákat szaggatunk a madártej tetejére.
Üröm az örömben, hogy sajnos a habba mindenképpen bele kell tenni a receptben megadott mennyiségű cukrot. Kipróbáltuk kevesebbel, a végeredmény gyászos lett, amint kivettük a mikróból, összeesett, mint egy leeresztett lufi.
A teljes cikket a madártejről Belső Olga tollából itt olvashatod el!