Hát, akkor legyen krumplileves! 3 fogásos olcsó napi menü ársapkás krumpliból és tojásból

Haranghy Orsi | 2022. November 09.
A ma kihirdetett, maximalizált árú krumpli és tojás hallatán adja magát az ötlet, hogy fejben már kezdjünk is összerakni egy rakott krumplit. A bolti valóság persze kijózanító, hiszen kolbász és tejföl nélkül nincs jó rakott krumpli – ezekkel pedig máris megugrott a tepsis kedvenc ára. Mit hozhatunk ki azonban manapság valóban olcsóbban?

A mai friss bejelentés értelmében a friss tojás és étkezési burgonya árát a 2022. szeptember 30-i áron rögzítik – még kiderül, pontosan milyen árakon. Ezzel további két alapélelmiszer lép a 2021 októbere óta árstopos termékek mellé, amelyek árait az alábbiak szerint maximalizálták.

Az MTI korábbi beszámolója alapján a KSH (tavaly) októberi árlistája szerint ezek voltak az átlagos fogyasztói árak kilónként, illetve literenként:

  • kristálycukor: 261 forint;
  • finomliszt: 203 forint;
  • sertéscomb: 1420 forint;
  • csirkemellfilé 1600 forint;
  • csirkefarhát: 293 forint;
  • napraforgó-étolaj: 713 forint;
  • 2,8 százalékos UHT tartós tej: 268 forint.

Érdekes fordulatot vettek az élelmiszerárak. A korábban olcsónak számító tejföl vagy túró megtöbbszöröződött, míg egyes csirkerészek – a farhát és a mell – elérhető áron maradtak, ugyanazon állat más húsrészeinek ára ütemesen tovább drágult. A 24.hu cikke szerint a tavalyi árstop óta a csirkecomb 61 százalékkal, a bontott csirke 57 százalékkal, a csirkeszárny 50 százalékkal drágult.

Hétköznapi hősünk: pikáns krumplileves

Egy hihetetlenül egyszerű receptünket ajánljuk tápláló őszi levesként. Ne becsüljük le a vegetariánus verziót, virsli vagy kolbász nélkül is jóleső. És ha akad egy kis zöldségmix – mediterrán, mexikói, saját – a mélyhűtőben, azzal csak gazdagíthatunk a zöldségtartalmán, ízein és szép színein.

Húshagyó krumplileves / Fotó: lacaosa, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Pénztárcabarát krémes egytálétel: sertéscomb sült zellerrel és krumplival

A sertés legnemesebb részéből, sertésszűzből készül az alábbi recept eredetije, amit így olcsósítottunk. Szűz helyett készítsük combbal, változtattunk a zeller és krumpli arányát, és próbáljuk ki tejszín helyett csak 5 dkg vajjal és tejjel. Eredetileg 3 dl tejszínt is tartalmaz a recept, de a pürék helyett süssük együtt a hozzávalókat – ígérjük, finom lesz!

Szaftos egytálétel sertéscombból / Fotó: Profimedia.hu

Hozzávalók:

Elkészítése:

Madártej extra felhőkkel gyorsan, egyszerűen

Az alábbi receptet aranyba kellene foglalni. Köztudott, hogy a madártej készítése sok türelmet, némi kézügyességet és cukrászati ismereteket igénylő, hogy valóban egy felhőszerű hab keletkezzen. „Szerencsére létezik sokkal egyszerűbb megoldás is, méghozzá az, hogy nem szerencsétlenkedünk a habpamacsokkal (mégis lesz), hanem tempósan megfőzzük a madártejet, a felhőket pedig mikróban készítjük el hozzá. Roppant egyszerű eljárás, de azért ismerni kell a pontos receptet, nehogy véletlenül édes fitness rántottát húzzunk elő a mikróból” – írtuk. Mindössze négy hozzávalóra és mikróra is szükségünk lesz!

A mikrózott felhők / Fotó: Belső Olga

Hozzávalók:

Elkészítése:

Madártejhab mikrózás előtt és után. Áll, mint a cövek, és kétszer akkora / Fotó: Belső Olga

Üröm az örömben, hogy sajnos a habba mindenképpen bele kell tenni a receptben megadott mennyiségű cukrot. Kipróbáltuk kevesebbel, a végeredmény gyászos lett, amint kivettük a mikróból, összeesett, mint egy leeresztett lufi.

A teljes cikket a madártejről Belső Olga tollából itt olvashatod el!

Exit mobile version