nlc.hu
Gasztro

Gyors ebédek

Főzz gyors ebédet csirkéből és sertésből!

Amikor hétköznap este neki kell még állni megfőzni a másnapi ebédet, akkor könnyű receptre van szükség. Mutatunk csirkéből és sertésből is gyors ebédötletet.

Ha te sem olyan vagy, aki rendelné az ebédet, hanem inkább saját magadnak és a családnak főzöl kétnaponta, akkor alaposan át kell gondolni és ügyesen kiválasztani a recepteket, hogy ne kelljen még munka után órákig a konyhában robotolni. Ezért olyan recepteket mutatunk, amiket gyorsan el tudsz készíteni és nem kell hozzá ezernyi alapanyag sem. Akkor is megtalálod a számításod, ha a csirkét vagy a sertést szereted jobban a tányérodon.

Csirkemell és mascarpone

Bizony, a mascarpone nem csupán tiramisunak jó, hanem remekül illik a csirkemellhez is. Olaszos ízvilágot várhatsz ettől az ebédtől, és ha jót akarsz a családnak, egyből dupla adagot készítesz belőle.

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell
  • 150 gramm mascarpone
  • 2 db hámozott paradicsom konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 maroknyi bazsalikomlevél

 

Elkészítése:

A hagymát apróra vágod, egy evőkanálnyi olívaolajon üvegesre pirítod, a végén pedig beledobod a felaprított fokhagymát. Nyakon öntöd a két konzerv paradicsommal, jöhet rá a só és bors, majd 15-20 perc főzés, hogy besűrűsödjön a szósz. Amíg rotyog, addig felszeleteled a csirkemelleket, serpenyőben olívaolajon megpirítod, utána beleteszed egy jénaiba.

A szósz már elkészült, beledobhatod a bazsalikomot, és keverd hozzá a mascarponét is, majd öntsd az egészet a csirkére. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöd és esetleg készítesz hozzá egy rizst, hogy mégse magában kelljen enni. Az igazán ínyencek még sajtot is süthetnek a tetejére.

Készítsd el ezt a csirkés egytálételt is!

Sertésszűz és zeller

Ha pedig sertésre vágysz, akkor is van rá egy megoldásunk, amit nem nehéz elkészíteni és viszonylag gyorsan készen is lesz (persze a sertésnek több idő kell, mint a csirkének, úgyhogy nem is várható el tőle, hogy 20 perc alatt elkészüljön).

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésszűz
  • 20 dkg krumpli
  • 60 dkg zeller
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • snidling, petrezselyem, só, bors
  • a sütéshez olaj
Gyors ebéd csirkéből vagy sertésből

Készíts gyors ebédet csirkéből vagy sertésből (Kép: Profimedia)

Elkészítése:

Kezdheted a zellerpürével a főzést, ez lesz a hús mellé a köret. A meghámozott zellert és krumplit kis kockákra vágod, sós vízben megfőzöd. Amikor megpuhult, szűrd le a vizet és botmixerrel keverd krémesre a vajjal. Ekkor tedd hozzá a tejet, sót és borsot ízlés szerint.

Ezek után jöhet a hús: a sertésszűzből 2-3 centi vastag szeleteket kell vágni, alaposan sózni és borsozni, majd egy serpenyőben, kevés zsíron pirosra sütni a szeleteket. Ha már mindkét oldaluk szép piros, akkor vedd ki a húsokat a serpenyőből és ugyanabba a zsírba öntsd bele a tejszínt, nagy csokor snidlinget és petrezselymet, ezt is sózd és borsozd meg. Rottyants rajta párat, majd tedd vissza a szószodba a húsokat. Kész is vana gyors ebéd, amitől garantáltan jóllakik a család és amiben még a gyerekek sem tudják kiszúrni a zellert.

Még több recept sertésből a videón:

Kiemelt kép: iStock

Gyorsan valami finomat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top