nlc.hu
Otthon

Az árstop előtt kérdéses volt, lesz-e elég burgonya

Az árstop előtt is kérdéses volt, lesz-e elég krumpli

A súlyos aszály és egyéb okok miatt idén kevesebb burgonya termett Magyarországon.

Még mielőtt a burgonya is hatósági áras lett volna, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke, Kecskés Gábor arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy komoly hiány lehet krumpliból már a jövő év elejére, ugyanis az idén megtermett mennyiség csak az év végéig elég.

„Egyrészt sok száz éve nem volt ilyen súlyos aszály egész Európában, másrészt egy csomó növényvédőszert kivontak, amellyel a gazdák a burgonyát, a földeket óvhatták – ez azt eredményezte, hogy kevesebb volt a termés, idén összesen 30%-al kevesebb burgonya termett meg az országban….2022 december környékén elfogynak a magyar készletek ezután májusig biztos csak európai készletekből lesz a hazai ellátás megoldva” – nyilatkozta néhány héttel korábban.

Hozzátette azt is, hogy nem csak a termés csaknem harmada tűnt el, hanem az aszály miatt a megművelhető földterület egytizede is, ami szintén súlyos gondokat fog még okozni.

Zsák burgonya a földön

Fotó: Pexels

Mint ismeretes, Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy az év végéig befagyasztják a tojás és étkezési burgonya bruttó kiskereskedelmi árát, az a kereskedő által szeptember 30-án meghatározott árnál nem lehet magasabb. Az esti órákban már meg is jelent a vonatkozó rendelet, miszerint csütörtöktől már hatósági áron kell árulni ezeket a termékeket. Az Országos Kereskedelmi Szövetség erre reagálva egy közleményt adott ki arról, hogy egy éjszaka alatt nem lehet alkalmazkodni a változásokhoz, és a vásárlók türelmét kérték. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top