Otthon

Ezt biztos nem tudtad a tejeskávéról

A tejes kávéreceptek régóta nagy népszerűségnek örvendenek: Magyarországon az emberek 73%-a napi rendszerességgel fogyasztja őket a Nespresso felmérése szerint. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú kávét veszünk hozzá alapul, a különböző aroma- és ízprofilok ugyanis eltérően bontakoznak ki tej hozzáadásával.

Ezt biztos nem tudtad a tejeskávéról
A Nespresso kutatása szerint a legtöbben elsősorban tejjel fogyasztják a kávéjukat, ezt követi a tejszín, majd a különböző növényi italok. A tejeskávét az egész világon előszeretettel fogyasztják és rengeteg elkészítési módja létezik, hiszen az évszázadok alatt minden kávékultúra a saját ízlésére formálta. Az 1700-as évektől kezdve szép lassan az egész világon elterjedt az édeskés, tejjel készített ital, melynek számtalan változatát ismerjük és fogyasztjuk ma is. Talán a legismertebb mind közül a cappuccino, amelynek gyökerei meglepő módon nem Olaszországba, hanem Bécsbe vezetnek. Innen származik ugyanis a kapucinus szerzetesek csuhájáról elnevezett bécsi kapucíner, amelyet kakaóporral megszórt, édes tejhab koronáz. Az olasz cappuccino csak később, az 1930-as években terjedt el Észak-Olaszországban, melyben alapja a tradicionális espresso volt.

Magyarországra először a törökök által jutott el a kávé az 1500-as években, de az első kávéházakra majdnem kétszáz évet kellett várni. 1727-ben nyílt meg az ország első kávézója, ezt követően a 18-19. század folyamán megugrott a kávéházak népszerűsége, ugyanis a közösségi élet színterévé nőtték ki magukat. A magyarokra legerősebbek a bécsi és az olasz kávékultúra hatott, melyeknek szerves részét képezik a tejjel készített italok. Manapság a hazai kávéfogyasztók többsége espresso-t iszik egy kis tejjel vagy tejszínnel felöntve, de a cappuccino, a caffé latte és a latte macchiato is nagy kedvenc.

Ezt biztos nem tudtad a tejeskávéról
A tökéletes tejeskávé titka

A legtöbb tejes kávéreceptnek a kiváló minőségű espresso az alapja. A gőzölt tejnek és a tejhabnak a kávéhoz adagolt aránya határozza meg, milyen fajtájú tej alapú kávéról beszélünk. A cappuccino esetében például a kávé, a gőzölt tej és a tejhab egyenlő arányban kerülnek a csészébe, a caffé latte esetében pedig az espresso és a gőzölt tej 1: 3 vagy 1:5 arányban állnak. A kávé minőségének és ízprofiljának szempontjából az sem mindegy, hogy milyen típusú kávékhoz adjuk hozzá a tejet. A különböző kávékeverékek ízvilága ugyanis teljesen máshogy bontakozik ki akkor, ha tejjel fogyasztjuk őket.

A tejeskávék szerelmeseinek alkotta meg a Nespresso az új Barista Creations for Milk kollekcióját, hogy a Vertuo rendszer fogyasztói is élvezhessék otthonuk kényelmében a változatos és tökéletes tejes kávérecepteket. A kínálat változatos ízprofilokat vonultat fel különböző csészeméretekben. Mivel a kávé és a tej végső összhangjára a pörkölés is hatással van, a Nespresso kávémesterei számtalan kísérletet végeztek, hogy pontosan eltalálják a pörkölés hőfokát és időtartamát, amivel kiemelhetik a kávék gazdag ízvilágát, majd mindezt egyensúlyba hozhatják a tej krémes édességével.

A kávéblend összetételének gondos megválasztásával és szakszerű megkomponálásával alkotott termékcsalád állandó jelleggel elérhető a Nespresso Vertuo kínálatában.

Ezt biztos nem tudtad a tejeskávéról
Mire figyelj a tejhabkészítésnél?

A tejhab akkor jön létre, amikor a levegőt eloszlat­juk a folyadékban, és ezáltal buborékok keletkez­nek. De hogyan is valósíthatjuk ezt meg? Mindig használjunk friss, hideg, magas fehérjetartalmú tejet, mert ez habosodik a legkönnyebben. Az italt tároljuk hűtőben körülbelül 4 C°-on. Növényi italok esetében válasszunk Barista jelölésű italokat, amelyeket kimondottan úgy fejlesztettek ki, hogy jól habosíthatók legyenek.

Különleges tejes kávéreceptek készítéséhez további információkat találhatsz a www.nespresso.com oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top