nlc.hu
Otthon

Virágzás országszerte

Már elkezdtek kinyílni a virágok, olyan enyhe az idő

Még csak január elején vagyunk, de már beindult a virágzás a melegben.

Országszerte elkezdtek nyílni a virágok a szokatlanul enyhe idő miatt. Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, tömegével nyílnak az árvácskák Debrecenben, Hajdú-Biharban a hóvirág is kinyílt, a téltemető virágok sárga szőnyege pedig az ország nyugati részén jelez tavaszi időt. Szombathelyen viszont a varázsmogyoró kezdett virágozni. A szakember azonban félti az ébredező természetet. A Kámoni Arborétum vezetője, Németh Gábor szerint, ha bejön egy hirtelen fagy, könnyen sérülhetnek a növénynek. “Még csak január elején vagyunk, egy fagykár beléphet” – figyelmeztet.

jázmin

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsán – Fotó: MTI/Varga György

A kirándulók ugyan örülnek a korai tavasznak, a gazdáknak viszont sok bosszúságot okoz a meleg, száraz idő, mert a kártevők (levéltetvek, kabócák) is át tudnak telelni, így már most el kell kezdeni a védekezést ellenük. 

Nem, hogy a kártevők, de a gomba kórokozók sem pusztulnak el. A késői fagyok maximum a gyümölcsösökben okoznak óriási kárt, hiszen ilyen jó időben elkezdenek rügybe borulni, korán virágoznak a barackok, almák, körték, és a korai tavaszi fagyok viszont tizedelik ezeket a virágokat” – mutatott rá Krajczár Csaba, növényvédelmi szaktanácsadó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top