nlc.hu
Otthon

Magyarországon vesznek lakást a romániaiak

Egyre több romániai vesz házat Magyarországon, mert jóval olcsóbbak az ingatlanok

A határközeli, kelet-magyarországi ingatlanok a legkelendőbbek.
Eladó vidéki ház

Az RTL járt utána részletesen, miért vásárol egyre több romániai magyar ingatlant. Kiderült, hogy a legfőbb ok az, hogy nálunk jóval olcsóbban kelnek el a házak, mint a határ másik oldalán. Battonyán már olyan sokan gyűltek össze, hogy a román közösségnek óvodája, iskolája is van, sőt közösségi házat is működtetnek.

Romániában egy kétszobás, 60 négyzetméteres lakás már csaknem százezer euróba, vagyis több mint 38 millió forintba kerülhet, egy családi ház vásárlása pedig egy átlagember számára szinte elképzelhetetlen, hacsak nem vesz fel tetemes bankkölcsönt.

Az árak Magyarországon körülbelül 10 ezer eurónál kezdődnek, azaz 3 millió 800 ezer forint körül mozognak. Egy román lap szerint a legtöbb eladó ház jó állapotban van, tulajdonosaik azért válnak meg tőlük, mert nagyobb városokba költöztek a jobb megélhetés reményében, mivel sok kelet-magyarországi településen nehéz munkát találni.

Bogdan Holocan ingatlanszakértő legalább 300 olyan határ menti magyarországi házról tud, amit tavaly romániaiak vásároltak meg.

A kedvező ár mellett vonzerő, hogy továbbra is visszajárhatnak Romániába dolgozni, az ingázás egyszerű. Battonyáról Aradra 30 perc alatt is át lehet érni autóval, de olyan is van, aki életvitelszerűen inkább Romániában marad, a magyar házat pedig hétvégi nyaralónak használja.

Battonyán akár tízezer euróért is lehet házat vásárolni telekkel. Az ingatlanközvetítő szerint az árkülönbség a két ország között igen jelentős: „Egy ilyen házért 25 ezer eurót kérnének egy Arad megyei faluban, a városban pedig 100 ezret – magyarázta. – Vannak persze ennél sokkal drágább ingatlanok is, a település központjában egy nagy történelmi múltra visszatekintő, 100 négyzetméteres ingatlanért és a hozzá tartozó telekért például 60 ezer eurót kérnek.”

Aki a határhoz közel vesz házat, dolgozni, tankolni és bevásárolni azért jár továbbra is Romániába, mert ott éri meg jobban. Erről a Házon kívül készített átfogó riportot:

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top