Otthon

Betoncserép: tető mindenkinek

Ha tetőfelújításra készülünk vagy akár új építésű házunk esetén, akár a tervezési szakaszban, de még a tetőfedő anyagról való döntés előtt állunk, egy sor erre alkalmas anyag közül választhatunk. Most tekintsük át, milyen előnyöket kínál, ha a tartós beton mellett döntünk és oszlassunk el néhány, a beton tetőcserepekkel kapcsolatos tévhitet is! Ebben a betonspecialista Leier szakértői lesznek a segítségünkre.

Betoncserép: tető mindenkinek
Állandó minőség? Felületi tartósság? Nagyobb súly? No és az esztétika. Ezek a leggyakoribb kérdések, amelyeket például tetőfedő anyag választás estén érdemes áttekintenünk.

A betonspecialista szakértők szerint a héjazat anyagának kiválasztásával kapcsolatban az esztétikai elvárásokokon kívül a hosszú távú tartósság, valamint költséghatékonysági szempontok is az elsődlegesek közé tartoznak. Egyszerűbben megfogalmazva tehát a tető legyen sokáig változatlanul látványos és ne kerüljön sokba. Jogos elvárás.

De hogyan tesz ennek eleget egy beton tetőcserép?

Kezdjük is egy a betonnal, mint anyaggal kapcsolatos mondással, amely úgy hangzik „…minél idősebb, annál erősebb…”

Többek között a beton tetőcserép is éppen ezért nevezhető erős, tartós, így tartósan szép tetőfedő anyagnak, ami általában széles vásárlói réteg pénztárcájának és ízlésének is meg tud felelni. A fenti kijelentés alapja, hogy az anyagban lezajló kémiai folyamatnak köszönhetően a beton szilárdsága az idő múlásával folyamatosan nő, többek között ez a záloga a beton időtállóságának.

Betoncserép: tető mindenkinek

Minél idősebb, annál erősebb!

De mi ebből a haszna a tetőfelújítás nem csekély költséggel járó folyamata előtt álló vásárlónak?

Mi más, mint egy olyan tető, amely tartósan strapabíró, stabil, és a környezeti hatásoknak könnyedén ellenáll. Az ok pedig a beton tetőcserép anyagának egy sor tulajdonsága, amelyből adódóan nem vetemedik, fagyálló, akár jelentős hőmérséklet- vagy nedvességingadozás ellenére sem változtatja a térfogatát. A fedőanyag nagy szilárdságának és tömegének köszönhetően az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem károsítják a hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatot.

Ugyanakkor kijelenthető, hogy a beton tetőcserepek minőségéről, így például nyomószilárdságáról vagy méretpontosságáról a betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik, ezért a betontechnológiára általánosságban jellemző kijelentések csak megfelelő gyártás esetén igazak.

Betoncserép: tető mindenkinek
Betoncseréppel drágább?!

Tévhit, hogy a nagyobb súlyú fedőanyag több terhelést jelentene a tetőszerkezetre, mint a kerámiából készült társai, így a drágább szerkezet építése emiatt nem indokolt – azt ugyanis nem csupán a fedőanyag súlyára szokás méretezni. Ennél sokkal nagyobb rizikót és terhelést jelentenek a környezeti hatások, például a szél vagy a hóteher, amelynek a betontető anyagából, önsúlyából adódóan sokkal jobban ellenáll, mint a könnyedebb anyagból készülő tetők.

És még valami a súlyhoz kapcsolódóan. A beton tetőcserepek saját súlyukhoz viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesznek fel, ez biztosítja a héjazat vízzáróságát. Ezért egy betontető még jelentősebb mennyiségű csapadék esetén, időszakosan sem nedvesedik át, nem szívja meg magát esővízzel, így ez sem jelent addicionális terhelést a tetőszerkezetre nézve.

További, akár forintban is mérhető haszon, ami az anyag stabilitásából fakad: mivel a beton tetőcserepek erősek, jól viselik a gyártósortól a végleges helyükig tartó, gyakran viszontagságoktól sem mentes utat, amit a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek véleménye is alátámaszt. „Munkám során egyik fontos feladatom a kivitelezőkkel való együttműködés, ezért lehetőségem van rendszeresen kikérni a véleményüket. Visszajelzéseik alapján bátran állíthatom, hogy mind a sík, mind pedig a hullámos betoncserepek stabilak, megbízhatóak, szeretnek vele dolgozni. Most, hogy az egész ország területén elérhetők lesznek beton tetőfedő anyagaink, egyre több tetőfedő kedvelheti meg ezeket, egyre több megrendelő tetőjének fedésére használhatják akár új építés, akár felújítás esetén” – mondta Nagy Gergely, a betonspecialista Leier Hungária Kft. betoncserép üzletágvezetője.

Betoncserép: tető mindenkinek
Erre jó esély is van, hiszen naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le az 5 milliárd forintos hajdúszoboszlói gyárbővítéskor beépített legmodernebb svéd gyártósorról. Ez a technológia egészen biztosan garantálja a minőségi betonra jellemző, itt említett tulajdonságokat.

A betoncserepek tartóssága már említésre került: minél „idősebb” egy betoncserép, az anyag tömörödésének köszönhetően annál erősebbé válik. A cserepek színe pedig az alapanyagtól és a gyártási technológiától, valamint a felületkezeléstől függ. A beton tetőcserepek teljes szerkezetükben színezettek. Az alapozás és a fedőréteg biztosítja az UV-stabil felületüket, ami csak nagyon lassan és kis mértékben veszít eredeti színéből, és ellenáll az olyan fizikai behatásoknak, mint például a jégverés. Mindez különösen igaz a LUX bevonatok esetén, amelyek a speciális fedőrétegnek köszönhetően nehezítik a moha és egyéb szennyeződések megtapadását is. A LUX bevonattal ellátott, fényesebb, sima, egyenletes felületű cserepek, zárt pórusaiknak köszönhetően remekül vezetik a vizet.

Klasszikus, mediterrán, letisztult vonalvezetés vagy modern stílus… a sokoldalú beton tetőcserepek esztétikus megjelenése és tartós szépsége széles vásárlói rétegek számára elérhető.

Betoncserép: tető mindenkinek
A betontechnológia környezetkímélő technológia

A környezettudatos termékről csak akkor beszélhetünk, ha az az egész életciklusát figyelembe véve a lehető legkevésbé terheli a környezetét. Ez igaz a beton tetőcserepek előállítására is.

Kiindulhatunk abból, hogy a beton tetőfedő anyagok természetes anyagokból – vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból készülnek.

De folytathatjuk a gyártási technológiával, amely mára számos pontján valóban csekély mértékben terheli a környezetet. Így például említhető az, amikor a beton kötése során felszabaduló hőt ún. hulladékhőként a szárítókamrákban hasznosítják, ami a gyártás során a hűtési, fűtési energiát csökkenti.

A folyamathoz tartozik az ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása is, amely a gyártás során felhalmozódik. A felhasznált technológián túl, a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldások mellett olyan apróbb részletekre is odafigyelnek, mint például a kevés csomagolóanyag használata.

Betoncserép: tető mindenkinek
Miért a betonspecialista?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére, amely a magyar piacon tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére is részleges megoldást szolgáltatott. A fejlesztéseknek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek népszerűsége is egyre növekszik. 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Ez a kapacitás elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, mostantól betoncserepeivel is.

www.leier.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top