nlc.hu
Otthon

Megtorpant a panelek drágulása

Most kell lakást venni: megtorpant a panelek drágulása

A közel 10 éve tartó áremelkedés végének közeledtét jelzik az adatok.
Panelház

A házgyári lakások közel 10 éve tartó, fokozatos áremelkedésének végét jelezhetik a 2023-as értékesítési adatok. A rezsivédett címkével kiugróan nőtt a panelek népszerűsége tavaly, azonban a 2022-es átlaghoz képest 9-12%-kal alacsonyabb áron találtak új tulajdonosra a fővárosi panelek idén – derül ki a Duna House közleményéből.

„Elérhette csúcspontját a panellakások árszintje 2022-re. A tavalyi év során a rezsivédett címkével fokozódott az egyébként is reneszánszukat élő házgyári lakások iránti érdeklődés országszerte, azonban az élénkülő kereslettel járó áremelkedés sem tarthat örökké, ezt megerősítik 2023 első hónapjainak értékesítési adatai is” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az idei, fővárosi tranzakciók szerint ez év februárjában Budán 9 százalékponttal, a pesti oldalon 12 százalékponttal csökkent a panelek átlagos négyzetméterára a 2022-es átlaghoz képest.

A csaknem 10 éve tartó töretlen áremelkedés a budai kerületek lakótelepein tavaly októberben érte el az eddigi maximumot, amikor 950 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerződhettek a vásárlók erre az ingatlantípusra. A pesti oldal panellakásainak négyzetméterárai 2022 novemberében érték el a csúcsot, ekkor átlagosan 772 ezer forintot kóstált egy négyzetméter.

„Míg az ingatlanközvetítő közreműködésével 2022-ben értékesített fővárosi panellakások 3%-a egymillió forint feletti négyzetméteráron talált új tulajdonosra, addig az idei legmagasabb egységáron eladott budapesti panel mindössze 857 ezer forintos áron kelt el négyzetméterenként. A 2022-ben fővárosi panelért fizetett legmagasabb ár 68,5 millió forint volt, az idei rekorder pedig egy 48 millióért értékesített, 66 m2-es lakás” – tette hozzá a szakértő.

Vidéken csekélyebb, Nyugat-Magyarországon mindössze 1 százalékpontos enyhülést mutatnak az adatok, a keleti régióban viszont a tavaly decemberi árral közel azonos négyzetméteráron, 453 ezer forintért lehetett ehhez az ingatlantípushoz hozzájutni idén februárban, ami a 2022-es átlagos értékhez képest 7 százalékpontos növekedést mutat.

Az eddigi legkiemelkedőbb négyzetméterárat 2022 októberében regisztrálta a Duna House keleten, ekkor 504 ezer forintra ugrott az egységár, míg a területen legtöbbet, közel 26 millió forintot 2022 szeptemberében fizettek itt a vevők lakótelepi lakásért.

A nyugat-magyarországi panelek rekord ára 29,7 millió forint volt – szintén 2022 szeptemberében – ami a 10 évvel ezelőttinél 19 millió forinttal nagyobb értéket jelent. A legmagasabb négyzetméterár, 514 ezer forint pedig 2022 júliusában és októberében jelentkezett nyugaton. A keleti régióban Debrecen az abszolút győztes, 2022-ben itt fizettek a legtöbbet, 774 ezer forintot négyzetméterenként panellakásért, a legmagasabb áron értékesített házgyári lakás egy 78 négyzetméteres otthon, ami 42 millió forintba került. Nyugaton, a Balaton északi partján, Balatonfüreden 964 ezer forintot sem sajnált egy vevő egy panelszerkezetű ingatlanért, míg Veszprémben adták a legnagyobb összeget, 44,9 millió forintot egy 50 négyzetméteres lakásért.

„Az idei évben négyzetméterár szempontjából keleten egy szegedi lakás tartja az eddigi rekordot, 657 ezer forintos árral, a legtöbbet, 35 millió Ft-ot pedig egy pécsi, 54 m2-es lakótelepi lakásért kapott a tulajdonosa. A nyugati országrészben Fejér vármegye székhelye tarolt az év elején, ahol 857 ezer forint volt eddig a legjelentősebb ár négyzetméterenként, valamint volt vevő, aki 42 millió forintot sem sajnált kifizetni egy székesfehérvári, 67 négyzetméteres házgyári lakásért” – ismertette Benedikt Károly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top