nlc.hu
Otthon

Veszélyben a tiszajenői Mira víz

Veszélyben a híres magyar gyógyvíz

A klímaváltozás hazánkat is elérte.
mira víz

Fogynak a dolgozók a centenáriumát tavaly ünnepelő Mira keserű gyógyvíz tiszajenői telepén – számolt be a SZOLJON.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál szerint az utóbbi időben tízről ötre csökkentették a helyi palackozóüzemben dolgozók számát, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe. A vízforgalmazó cég közölte, hogy a leépítés egyik oka, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre. Annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges.

Viszont más probléma is felmerült a gyógyvízzel kapcsolatban, mégpedig a csapadékhiány.

“A klímaváltozás gyakorlatilag csapadékmentessé tette az Alföld nagy részét. Töredékmennyiségű égi áldás hull a kelet-magyarországi területekre, amely miatt a talajvíz szinte eltűnt a térségből. Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben” – mondta a lapnak a gyógyvízet forgalmazó a Medaqua Kft. egyik vezető munkatársa.

Tiszajenő polgármestere szerint a létszámleépítés nem érinti a községet, mivel nem a helyiek dolgoznak az üzemben, a cég azonban éves szinten több százezer forint iparűzési adót fizet be az önkormányzatnak, ami fontos bevételi forrásnak számít. Az esetleges bezárással ez megszűnne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top