nlc.hu
Otthon

Házépítés hajléktalan párnak

Egyetemisták építenek otthont egy hajléktalan párnak Pécsett, oktatójuk figyelt fel a rozzant viskóban élőkre

Bontott, használt anyagokból húznak fel számukra egy stabilabb házat.
pécsi hajléktalan,

Egyetemistákkal építi fel egy hajléktalan pár otthonát a pécsi egyetem egyik oktatója – számolt be az RTL Híradó. A pár nyáron bérelt ki az önkormányzattól szinte fillérekért egy elhanyagolt kertet, rajta egy rozzant viskóval. A Pécsi Egyetem oktatója és hallgatói a beázó, fűthetetlen kalyibát bontják el és építenek helyette novemberre, a tél beálltáig – adományokból kapott bontott, használt anyagokból – egy stabilabb házat.

A hajléktalan nő beteg, ezért nem tud dolgozni, az élettársának sincs régóta munkája. Annyi pénzük volt, hogy az önkormányzattól 5 ezer forintért 1 évre kibéreljék a régi, elhanyagolt pécsi hobbikertet a rozzant kalyibával. Nyáron költöztek oda, megpróbálták lakhatóvá tenni. A pécsi egyetem egyik oktatója figyelt fel rájuk.

Beázik, fölázik, átsüvít rajta a szél. Az a tervünk, hogy bontott vagy használt alapanyagokból építünk egy stabil és természeti erők ellen védelmet biztosító, átmeneti otthont számukra” – mondta el az RTL Híradónak Dányi Tibor Zoltán építész, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki helyi építészekkel és szociológusokkal évek óta foglalkozik nehéz helyzetbe került emberek problémáival. Miután egyeztettek az önkormányzattal, az akciót a héten meghirdették a Facebookon: használt építőanyagot kértek. Egy nap alatt összejött minden.

Egy könnyűszerkezetes, zömében fából épült ház lesz a mostani viskó helyett. Az építést önkéntes alapon jelentkező egyetemistákra bízzák. “A diákok az egyetemi éveik alatt szembesüljenek a társadalmi felelősségvállalás fontosságával, és azzal, hogy a társadalomban vannak olyan kérdések, meg ökológiai válságok, amik megoldására vagy enyhítésére komoly tudással és eszközrendszerrel bírnak” – indokolta a projektet az oktatójuk.

Az építkezés október elején kezdődik.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top