nlc.hu
Otthon

Ne stresszeld a füvedet, mert nem fog nőni!

Ezzel a hibával annyira bestresszelheted a pázsitot, hogy tavasszal nem fog megnőni

Egy tipikus kertészeti hiba, ami "stresszelheti" a füvet a tél beállta előtt. Ez pedig, ha túl rövidre vágjuk.

Ahogy közeledünk a tél felé, gondoskodunk kell a kertünkről is, és ebben az időszakban sokat tehetünk a gyep egészségének megőrzése érdekében is, hogy az továbbra is szép maradjon.

fűnyírás

Fotó: Getty Images

Például fontos, hogy ne terheljük túlságosan a gyepet azzal, hogy túl gyakran vagy túl rövidre nyírjuk. Fiona Jenkins, a MyJobQuote.co.uk kertészeti szakértője elmondta a Mirrornak: „A legjobb, ha ősszel abbahagyjuk a fűnyírást. Az utolsó nyírás szeptember vége és október vége között legyen” – hozzátéve:

Az év első fagya általában egyértelmű jele annak, hogy a fűnyíró téli álomba merül. Ilyenkor a fű lassabban nő, és ezért nem kell olyan gyakran vagy egyáltalán nem kell nyírni”

Ne feledd, csak az első fagyok megjelenéséig szabad füvet nyírni, amikor a füvet már megcsípte a dér, nem szabad tovább nyírni!

Nézzük, miket tehetünk még azért, hogy a pázsit jobbat szundítson télen:

Mély levegő

A szakember azt mondja, ahhoz, hogy a fű felkészüljön a télen jelentkező többletvízre, gondoskodni kell a gyep levegőztetéséről. Ez egy meglehetősen egyszerű feladat, és nem tart túl sokáig. A következetes levegőztetésével sokkal nagyobb esélye lesz a gyepnek arra, hogy túlélje a szélsőséges téli időjárási körülményeket. Ehhez sincs szükség feltétlenül díszes szerszámra, egy kerti villa is elegendő a munka elvégzéséhez.

Vitaminpótlás

A nyár nincs a legjobb hatással a pázsitra, ősszel pedig csökken a hőmérséklet és gyengül a napsütés, ami szintén nem tesz jót neki. Ezért érdemes pótolni a fű számára szükséges vitaminokat, tápanyagokat. Ezt mindenképp gyepszellőztetés, talajlazítás után alkalmazd, különben nem fog tudni annyit hasznosítani belőle a fű, mint szükséges.

Itt a felülvetés ideje

Vagyis a kiégett foltok eltüntetésének. Erre lehet, hogy idén nem lesz akkora szükséged, hiszen szerencsére esős nyarunk volt, ugyanakkor jó tudni, hogy érdemes mindig őszre időzíteni a felülvetést, mert ilyenkor már sokkal több a csapadék, és kevésbé égető a napsütés, és mindez segíti a magok gyorsabb csírázását. Tartsd azt is szem előtt, hogy túl sokat se várj vele, vagyis a friss gyep ne találkozzon az első októberi fagyokkal. A felülvetés előtt mindenképp végezz gyomirtást, és távolítsd el a gyepre hulló leveleket is.

Ne öntözzük agyon a füvet! 

Amikor pedig beköszönt a hideg, ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer téliesítéséről sem, és arról, hogy a hűvösebb napokon ne öntözzük túl a füvet.

Gereblyézzük össze a leveleket! 

Ugyan a lehullott lomb védőtakarót von a gyepszőnyeg fölé, sajnos annak lélegzését is megakadályozza., inkább aprítsuk fel a levelet, és így szórjuk a gyepre. Komposztálhatjuk is a leveleket, ami egy év múlva remekül használható lesz a tápanyagok pótlására.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top