nlc.hu
Otthon

Lakásokra vonatkozó 2022-es népszámlálási adatok

Egyre több az egyszemélyes háztartás Magyarországon

A 2022-es népszámlálási adatok szerint már minden harmadik háztartásban egy személy él Magyarországon.
Egy nő ül egy függőágyban egy lakásban

Magyarországon 4,58 millió lakás található, ám ennek több mint 12 százalékában nem él senki. Így nagyjából 4 milllió lakás mondható lakottnak, ebből 362 ezerben bérlők élnek, a többiben pedig tulajdonosok – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból, amelynek részleteit a napokban tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Száz háztartásra 235 személy jutott 2022-ben, ez az a szám 2011-ben 236, 2001-ben pedig 257 volt. A háztartások aprózódásának üteme lelassult, az egyszemélyes háztartások száma azonban tovább nőtt, 2022-ben minden harmadik háztartásban csak egy személy élt.

A lakott lakások túlnyomó többségében elérhetők az alapvető közüzemi szolgáltatások,

bár több mint 100 ezer otthonban még mindig nincs meleg víz, 90 ezer háztartásban pedig a vízöblítéses vécé hiányzik.

A legnagyobb elmaradás a szennyvízelvezetés terén jelentkezik az országban, több mint 436 ezer lakás nincs rákötve a közüzemi szennyvízhálózatra. Ebből 356 ezer háztartás a telken lévő zárt szennyvíztárolóba, emésztőbe vagy más helyre vezeti a szennyvizet.

Az internetet ma már simán közműnek tekintjük, de a vezetékes internet-hozzáférésben nagy különbségek vannak az ország egyes részei között. Míg Budapesten 81 százalék az arány, addig Bács-Kiskunban, Szabolcsban és Somogyban a 65 százalékot sem éri a netre kötött háztartások hányada.

A fűtési módokat nézve a 4 millió lakott lakás 60 százalékában (2,2 millió otthon) egy vagy több lakást fűtő, központi vagy cirkókazán biztosítja a meleget. 30 százalék az egyedi helyiségfűtés aránya – ez többnyire a konvektoros vagy kályhás fűtést takarja. Csaknem 620 ezer lakásban (15 százalék) távhővel fűtenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top