nlc.hu
Otthon

Mindig poros hálószoba

Te tudod, miért poros állandóan a hálószoba?

A hálószoba takarítása néha úgy tűnik, mintha csak egy szélmalomharc lenne. Neked is az az érzésed, hogy kitakarítottad, de pár nap elteltével ismét poros minden? Mondjuk, miért van ez!

Bizonyára te is észrevetted, hogy a hálószoba valamiért könnyebben, gyorsabban porosodik. Az Apartment Therapy szakértőket keresett fel, hogy utánajárjon a jelenségnek.

A textíliák sok port termelnek

A hálószoba mindenki számára a nyugalom szigete, a lakás azon helyisége, ahova pihenni jár a testünk és az elménk. A kényelmet pedig a rengeteg textília, párnák, puha takarók és ágyneműk hozzák el, amik viszont rengeteg port is termelnek. „Egyes helyiségek több port termelnek a helyiség funkciója miatt. A hálószobákban a függönyök, szőnyegek, díszpárnák, plüss székek és még plüssállatok is találhatóak, amik bizony igazi porfogók és portermelők” – mondta Mariliee Nelson, a Branch Basics takarítócég egyik alapítója. „A hálószobában például az ágynemű rostjaiból, poratkákból és lehámlott bőrünkből por keletkezik. Ha egy hálószobában szőnyegek és más kárpitozott bútorok is vannak, a por még több lesz.”

Ezért poros a hálószoba

Fotó: Unsplash

Légkondi- és ventilátor-ügy

A porprobléma nagy valószínűséggel a légkondicionálótól és a mennyezeti ventilátortól ered. A légkondi szűrőjének a feladata, hogy megszűrje a levegő szennyeződéseit, de ha a szűrő piszkos vagy eltömődött, akkor nem tudja végezni a feladatát, nem fogja fel a port, ami aztán a hálószoba felületein landol.

A ventilátor lapátjait is rendszeresen tisztítani kell, mert hamar porosodik. A ventilátor könnyen összeszedi és könnyen szét is szórja az adott helyiségben a port, ezért különösen figyelni kell a tisztítására.

Túlzsúfolt hálószoba

Ahogy fentebb említettük, a hálószobák általában porosabbak a lakás más helyiségeinél, hiszen olyan tárgyak, mint a párnák, takarók és kárpitozott bútorok, a por igaz menedékei. Ezen textíliák gyakori mosása csökkentheti a port, de ez sok munka és idő. Ha nem szeretnél minden második héten a huzatokkal bajlódni, akkor kicsit érdemes lecsupaszítani a hálót. Kevesebb párna, kevesebb vagy kisebb szőnyegek használatával kevesebb tapadási felületet adunk a pornak. Ne halmozd tele bútorokkal a helyiséget, hiszen ezeken is remekül megül a por. Ha például képkeretek és emléktárgyak gyűjteménye van a komódon, azok is összegyűjtik a port, és nem olyan könnyű tisztítani.

A másik, amit jegyezz meg: a szakemberek szerint a fentről lefelé történő takarítás az aranyszabály! Ha például először felporszívózol, majd leporolod a bútorokat, akkor a bútorok porának jó része a szőnyegen landol.  Ha azonban felülről kezded és először leporolod a mennyezeti ventilátort, lámpát, majd kimosod az ágyneműt, letörlöd a komódot és az ágykeretet stb., majd egy alapos porszívózással zárod a műveletet, akkor a lehető leghatékonyabban jársz el!  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top