nlc.hu
Otthon

A saját kapubejárójában kapott parkolási bírságot Zuglóban

A saját kapubejárójában parkolt, mégis megbüntették Jánost

A zuglói férfi nem hagyta annyiban a dolgot, és perre ment, mert szerinte jogellenes a kapubejáróban várakozó autók pótdíjazása.

Sok autós vitatja a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) jogértelmezését és a tilosban parkolókat érintő pótdíjazási gyakorlatát, most pedig egy igen kacifántos történetről számolt be a Totalcar.

Az eset még tavaly novemberben történt, amikor egy férfi a saját kapubeállójában parkolt, mégis megbüntették. A pótdíjat arra hivatkozással adta a parkolóőr, hogy az autósnak nincs érvényes jegye, a kapubeálló pedig fizető zónában van.

János azonban nem hagyta annyiban a dolgot: közérdekű adatigénylésben szerette volna megtudni az önkormányzattól, hogy jogilag van-e lehetőség a kapubeállókban parkoló autók pótdíjazására. Úgy véli, hogy telibe trafálta a kérdést, és – véleménye szerint a jogvita hatására – idén szeptemberben a Zuglói Önkormányzat módosította a parkolóőri feladatokról szóló közszolgáltatási szerződést.

Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én

Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A férfi továbbra is úgy gondolja, hogy a ZKNP a módosítás előtt és után is jogi felhatalmazását túllépve pótdíjazza a kapubejáróban várakozó autókat, a módosítás pedig a korábbi jogszabályellenes működés elismerésének tekinthető.

Az önkormányzat visszautasítja a vádakat, szerintük a nincs olyan önkormányzati állítás, hogy a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. évek óta a közszolgáltatási szerződés keretein túllépve járt volna el. János nem adja fel a küzdelmet, a ZKNP-vel folytatott pere tovább halad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top