nlc.hu
Otthon

Alulbiztosított otthon

Súlyos pénzeket bukhat, aki alulbiztosítja az otthonát

A lakásbiztosítás megkötésekor leginkább az lebeg a szemünk előtt, hogy megvédjük az otthonunkat, és ha kár éri akkor anyagilag biztosított legyen a károk helyreállítása. Azonban ehhez megfelelően kialakított lakásbiztosításra van szükség, amely valamennyi biztosítani kívánt vagyontárgyunkra, a megfelelő értéken terjed ki.

A biztosítás megkötésekor helyesen meghatározott biztosítási összeg, amely egy kár esetén a szolgáltatás felső határa, évekkel később már nem biztos, hogy megfelel az ingatlanunkban bekövetkezett változásoknak vagy a megváltozott biztosítási igényeinknek.

A tulajdonosok egy része valószínűleg akkor gondol utoljára a lakásbiztosításra és annak részleteire, amikor megköti beköltözéskor, aztán akár évekig nem foglalkozik vele, annak ellenére sem, hogy közben esetleg komplett felújításon, korszerűsítésen esik át az otthona. Pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni a változásokat, mert alulbiztosítottság esetén előfordulhat, hogy a szerződésünkben szereplő biztosítási összeg nem fedezi egy nagyobb kár helyreállítását.

Az alulbiztosítottság veszélyei

A felújításra bizonyos időközönként szükség van, és bár az infláció nem kedvez a pénztárcánknak, az otthonunkat azért rendezetten és korszerűen szeretnénk tartani, ám közben arra is gondolni kell, hogy a korszerűsítéssel és felújításokkal az értékét is növeljük, ami már befolyásolhatja a lakásbiztosítást is.

Alulbiztosítottságról akkor beszélhetünk, amikor a biztosított ingatlan (vagy ingóság) a valóságban értékesebb, mint ami a biztosítási szerződésben szerepel. Ez pedig nyilván csak akkor szokott kiderülni, amikor már megtörtént a baj és kárszakértő vizsgálja a káreseményt, majd megállapítja a kártérítési összeget, amely az alulbiztosítás miatt eltér a várttól, mivel ilyen esetben a biztosító olyan arányban nyújt szolgáltatást, ahogy az aktuális biztosítási összeg aránylik adott vagyontárgy újjáépítési vagy újrabeszerzési költségéhez.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Hogyan lehet elkerülni az alulbiztosítottságot?

Ha nem is a kisebb javítások esetén, de a nagyobb átalakítások – például tetőtérbeépítés, napelemek telepítése – után mindenképpen érdemes átnézni a biztosító szakembereivel együtt a biztosítást, hogy megfeleljen a valós értéknek a szerződésben szereplő biztosítás összege. Az alulbiztosítottság nem csak ingatlanra vonatkozhat természetesen, ugyanígy fontos átvizsgálni az ingóságra vonatkozó részeket is, amikor a korábbinál értékesebb műszaki cikkeket, berendezéseket vásárolunk. Ahol értéknövekedés van, ott a biztosításnak is követnie kell ezt, mert különben fennállhat az alulbiztosítottság veszélye.

Az első fontos lépés, hogy a szerződéskötéskor pontosan legyen meghatározva a lakásunk, házunk alapterülete, a biztosítani kívánt vagyontárgyak köre, valamint ezek értéke, a második pedig az, hogy minden évben – attól függetlenül, hogy történt-e felújítás, korszerűsítés – felülvizsgáljuk a biztosítóval ezt a szerződést, és ha szükséges, akkor megújítsuk, hogy teljesen lefedje a jelenlegi állapotot. Az Allianz Hungária Zrt. szakértői azt tanácsolják, a következő kérdéseket mindenképp tedd fel magadnak a lakásbiztosításoddal kapcsolatban:

  • A szerződéskötés óta növekedett az ingatlan értéke?
  • Növekedett az ingatlan mérete? Például emeletráépítés, tetőtér-beépítés, bármilyen bővítés történt?
  • Milyen új, nagy értékű berendezéseket vásároltál?
  • Milyen új bútorok és műszaki berendezések kerültek hozzád?
  • Milyen kockázatok, káresemények merülnek fel? Mi jelenthet veszélyt az otthonodra?
  • Milyen speciális igények merülnek fel a biztosítással kapcsolatban?

Az alulbiztosítottságot kellő figyelemmel meg lehet előzni, de ehhez az kell, hogy résen legyél és évente felülvizsgáld a biztosításod, hogy később, ha baj történne, ne kelljen mélyen a zsebedbe nyúlni, hanem a biztosítóra maradjon a kárrendezés.

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top