nlc.hu
Otthon

Ezek a leggyakoribb kérdések a lakásbiztosításokkal kapcsolatban

Ezek a leggyakoribb kérdések a lakásbiztosításokkal kapcsolatban

Nehéz eligazodni a lakásbiztosítások információinak útvesztőjében – ne aggódj, a cikk végére a kezedben lesz az iránytű!

Az emberek jelentős része rendelkezik vagy tervez kötni valamilyen lakásbiztosítást – szinte mindenki, akár albérletben, akár saját ingatlanban lakik. Annyi információ, annyi ajánlat, adat és lehetőség zúdul felénk, hogy nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat.

Kivéve, ha egy olyan biztosítónál kötsz ki, mint az Allianz, amelynek Otthonom lakásbiztosítása három, világos, átlátható és praktikus csomagot kínál. Egy ilyen leosztás pedig mérföldekkel megkönnyíti a döntést, ahogy azt az Allianz félmillió ügyfele is alátámasztja. Ennyi ember nem tévedhet és nem élhet kétségek között – és nem is teszik! A biztosító pontosan tudja, mik a leggyakrabban felmerülő kérdések, ha lakásbiztosításról van szó: az ezekre adott válaszokat tolmácsoljuk most.

Mi mindenre köthető az Allianz Otthonom lakásbiztosítás?

Kapaszkodj meg: szinte bármire és mindenre. Akár családi házról, ikerházról, sorházról vagy lakásról lehet szó, megkötheted rá a biztosítást. Sőt, a nyaralót is biztosíthatod. A biztosított lakóingatlanhoz hozzávehetsz melléképületet, tárolót, garázst, épített medencét, illetve a biztosítási szerződésbe bekerülhetnek akár a napelemek, napkollektorok is.

Az épülettel együtt vagy önállóan a lakásban tartott vagyontárgyaidra, ingóságaidra is köthetsz biztosítást. Vagyontárgyak például a bútorok, különböző értéktárgyak (festmények, ékszerek), háztartási, illetve híradástechnikai készülékek.    

Biztosíthatod a szabadban álló ingóságokat is – többek között ide tartoznak a szabadban lévő kerti bútor(ok), ideiglenes sátrak/árnyékolók, grillsütők, mobil kemence, kerti világítás, kutyaház, kerti zuhany, mobil jakuzzi, kerti öntözőrendszerek, kerti gyerekjátékok.

Lakásbiztosítás

Fotó: Peter Dazeley/Getty Images

Honnan tudhatod a vagyontárgyaid biztosítási összegét?

Minden ingatlanod és ingóságod biztosítási összegét külön-külön (tehát külön a házat, a garázst, a grillsütőt stb.) kell meghatározni. Tegyük fel, hogy a családi házra szeretnél biztosítást kötni. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy meghatározod a ház hasznos alapterületét (fontos, hogy pontos adatokat adj meg!), amihez a biztosító átlagos egységárat alkalmazva javasol egy összeget. Lehet, hogy ezzel elsőre megelégszel, de elképzelhető, hogy drága, magasabb minőségű burkolatokkal, berendezésekkel csinosítottad ki a házat. Ekkor módosíthatod a számodra megfelelő számra ezt az összeget.

Lefelé nem érdemes változtatni – nem véletlenül ajánlja a biztosító azt a bizonyos összeget: nem szabad, hogy alulbiztosított legyen az ingatlanod. Ha viszont az átlagnál jóval magasabb irányba viszed az összeget, akkor elképzelhető, hogy a biztosító egy helyszíni szemle során dönt majd a kockázat vállalásáról.

Mit tegyél, ha hitel van a biztosítandó ingatlanon?

Ebben az esetben a bank általában ragaszkodik lakásbiztosítás meglétéhez, és az elvárt fedezet legtöbbször a finanszírozott ingatlant veszélyeztető tűz, földrengés és elemi károkra terjed ki. A jelzálogot – akár többet is – be kell jelenteni a biztosítónak, viszont ezt nem a banknak, hanem neked kell intézni. A módosításhoz vagy törléséhez azonban kell a bank hozzájáruló nyilatkozata is. Ha pedig megszűnik a lakásbiztosítás, arról a biztosító téged, mint szerződőt és a bankot is tájékoztatni fogja.

Hogyan fizesd a szerződés díját?

Rendkívül egyszerű válaszunk van erre: ahogy neked kényelmes. Ez lehet:

  • banki átutalás
  • csoportos beszedési megbízás
  • bankkártyás fizetés
  • csekkes befizetés (kivéve, ha online kötöttél szerződést).

A lényeg csupán az, hogy valóban rendszeresen és időben fizesd a díjat otthonod folyamatos védelme érdekében,

Mi történik a biztosítással, ha eladom az ingatlant?

Amint eladtad a házad, lakásod, jelezd a biztosítónak, amely alapján megszüntetik a szerződésed. Ha az eladás napja utáni időszakra még fizetted a szerződés díját, azt a biztosító visszautalja neked. De ha a lakás eladása egyben költözést és új ingatlant jelent, akkor ezzel a lendülettel, köss egy új lakásbiztosítást még a birtokba vétel napja előtt.

Köthetsz a lakásbiztosítással együtt baleset– és életbiztosítást?

Igen, az Allianz Otthonomhoz köthető kiegészítő biztosításként. A balesetbiztosításban a biztosítottak megegyeznek a lakásbiztosításban biztosított személyekkel. Az életbiztosításban a biztosított, illetve a veled egy háztartásban élő közeli hozzátartozóid (pl.: házastársad, szüleid, gyerekeid), akik a biztosítás megkötésének időpontjában még nem töltötték be a 85. életévüket. Ne tévesszen meg a tény, hogy a lakásbiztosítással együtt kötötted ezt a szerződést: nem az otthoni balesetekre, halálesetekre korlátozódik a fedezet, hanem a világ bármely pontján bekövetkezett problémákra.

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top