nlc.hu
Otthon

Ezért fontos, hogy legyen egy jó lakásbiztosításod

Ezért fontos, hogy legyen egy jó lakásbiztosításod

Szeretnéd a legnagyobb biztonságban tudni az otthonod, a családod, ingóságaidat? Akkor ideje, hogy válassz egy minden igényt kielégítő lakásbiztosítást!

Tegyük fel, hogy veszel egy lakást. Ide térsz haza egy nehéz munkanap után, ez a szentélyed, az a hely, ahol teljesen önmagad lehetsz. Nincsenek szabályok, itt tényleg nem zavar senki, elhiszed, hogy ez egy védett övezet, ahol nem történhet semmi rossz. Aztán tegyük fel azt is, hogy arra érsz haza egyik nap, hogy az egész úszik a felső szomszédtól. Vagy a viharos szél kitörte az egyik ablakot. Netán feltörték a zárat és elvitték az ingóságaid nagy részét…

Biztosítást kötni nem pénzkidobás, sőt. Valójában igencsak felelőtlenül jár el az, aki azt mondja, neki erre nincs szüksége, ugyanis olyan megnyugtató hátteret jelent, amire a nehéz időkben is számíthat az ember.

Ember tervez…

Ha csak egyetlen okot kellene mondanunk, miért legyen lakásbiztosításod, az az lenne, hogy legyen pénzügyi biztosítékod arra az esetre, ha bármi történik. Nyilván az ember nem a legrosszabbra készül, azonban a káresemény nem válogat, és sajnos bármikor bekövetkezhet. Jobb esetben „csak” egy dugulás, egy csőtörés, egy beletört lakáskulcs kíván gyors megoldást, de ennél szerencsétlenebb helyzet is előfordulhat. Egy, a szomszéd által a tűzhelyen felejtett fazék komoly tűzkárt okozhat akár a mi otthonunkban is, ennek a helyreállítási költségei pedig milliós összegre rúghatnak. Az szintén, ha véletlenül mi okozunk valamilyen problémát akár a saját otthonunkban, akár másokéban.

Lehet azt gondolni, hogy ez velünk úgysem történik meg, de tudjuk jól, hogy ember tervez… Nincs garancia arra, hogy valóban nem fog soha semmi történni. Persze az elképzelhető, hogy évekig nem kell a biztosítás felé nézni – ez a legjobb forgatókönyv –, de ha mégis, akkor szuper, hogy van hova fordulni.

Gondolkodj okosan!

Felkészültnek lenni nem paranoia, hanem pont az ellenkezője: előrelátás és felelős magatartás. Nagyon sok embernek nincs olyan pénzügyi tartaléka, amihez egy ilyen esetben azonnal hozzá tudna nyúlni. Vagy, ha mégis van valamennyi spórolt pénze, az nem biztos, hogy fedezi a kárt, vagy, hogy azt az összeget erre szánja. A lakásbiztosítással gondoskodhatunk arról, hogy az otthonunkat, mind az épületet, mind háztartási és egyéb tárgyainkat ért kár esetén, legyen szó akár egy komoly vihar vagy felhőszakadás okozta kárról, akár egy tűz okozta veszteségről, vagy rongálás miatti károsodásról, legyen anyagi segítség a károk helyreállításában. Az alapfedezetek között találhatók többek között azok a károk is, amelyek villámcsapás, jégverés, árvíz vagy akár földcsuszamlás vagy egy idegen jármű ütközése miatt következnek be.

Ha van lakásbiztosításunk, akkor kár esetén  a biztosítók a bejelentéstől számított néhány napon belül felmérik a kár mértékét, és ha minden kárrendezéshez szükséges információt, iratot átadtunk, onnantól számítva tényleg hamar jóváírhatják az összeget a számlánkon, így nem nekünk kell hirtelen finanszírozni egy kár helyreállítását.

A felelősségbiztosítással egybekötött lakásbiztosítások abban a  helyzetben segíthetnek ki minket, amikor mi okozunk valamilyen kárt másoknak, amiért kártérítési felelősséggel tartozunk. Ilyen esetben a biztosító – bizonyos feltételekkel és a megfelelő dokumentumok benyújtása esetén – helyettünk fedezheti a kárt, a szerződésben meghatározott összegig.

Az assistance szolgáltatásokat pedig az otthonunkat ért, akár az életkörülményeinket is rontó váratlan helyzetekben vehetjük igénybe, amikor gyors segítségre van szükség, pl. ha csőtörés miatt ázik a lakás, egy vihar megrongálta a tetőtéri ablakot. 

És akkor még a személyi részéről nem is beszéltünk: az egész világra kiterjedő baleset- és életbiztosítással a családunk és magunk védelméről is gondoskodhatunk.

Lakásbiztosítás

Fotó: Getty Images/Natee Meepian

Jó, de milyet kössek?

Röviden? Olyat, ami minden igényed kielégíti. Hosszabban? Gondold át, hogy mit akarsz biztosítani. Csak az épületet, az ingóságot, vagy mindkettőt? Netán a megújuló energia eszközöket, a kertben lévő bútorokat, gyerekjátékokat, kutyaházat, vagy az otthoni vállalkozásod eszközeit is? Milyen károkra szeretnéd a vagyontárgyaid biztosítani? Szeretnéd-e ezen kívül a családot is biztonságban tudni élet- és balesetbiztosításokkal? Az Allianz Otthonom lakásbiztosítás csomagjai a választásban is sokat segítenek: ezekbe előre összeválogatták a leggyakrabban előforduló káreseményeket – neked már csak az igényeidnek megfelelőt kell kiválasztanod.

Figyelni kell a biztosítani kívánt vagyontárgyak biztosítási összegének a meghatározására, amely érték kár esetén a szolgáltatás felső határa. A szerződéskötéskor az épületre és a háztartási ingóságra az ingatlan alapterülete alapján a biztosító felajánl egy biztosítási összeget, azonban azt neked kell meghatározni, hogy az ajánlott értékekkel kötöd meg a szerződést, vagy ettől magasabb összeget választasz. Ez a gyakorlatban jelenti, hogy neked kell kimatekozni, hogy a biztosítani kívánt ingatlant mennyiből tudnád újra felépíteni, majd megbecsülni az ingóságaid értékét is. Miért? Mert ha tényleg olyan esemény történik, ami az egész otthonodat érinti, akkor a biztosító maximum  annyi kártérítést fog fizetni, amekkora biztosítási összeg a szerződésben szerepel.

Tehát, ha te 25 millióra biztosítottad  az ingatlanodat, és képzeljük el a legrosszabbat, hogy kiég az egész, akkor ez a maximum kártérítési összeg, amit megkaphatsz. Akkor is, ha egyébként már ennél többe kerülne újjáépíteni.  A lakásbiztosításodat ezért  érdemes évről-évre átgondolni, pont azért, hogy a biztosítás mindig naprakész legyen.

Korszerű biztosítás

Az utóbbi években egyre gyakoribb a megújuló energia eszközök, napelem, napkollektor, hőszivattyú biztosítására vonatkozó igény, illetve élnek a lakásbiztosításhoz köthető élet- és balesetbiztosítások lehetőségével is. A háztartások modernizálása a biztosítási igényekben is lekövethető, így előtérbe kerültek pl. a már említett megújuló energia rendszerek biztosítására, vagy pl. a robotfűnyíróra, a biztonsági rendszerekre, vagy a szaunákra, jakuzzikra, medencékre vonatkozó biztosítási lehetőségek.

Érdemes emellett azt is megfontolni, hogy mennyi pénzt tudsz a biztosításra szánni, hogy havi, negyedéves vagy éves bontásban szeretnéd-e fizetni: az éves díjfizetés esetén lesz a legkedvezőbb a díjad. Ezenkívül a legtöbb lakásbiztosítás esetében egyéb, a biztosítási díjat csökkentő kedvezmények is igénybe vehetők, pl. ha vállalod,  hogy nem szünteted meg a szerződést meghatározott időtartamon belül, vagy a szerződéskötés online módját választod, akkor szintén kaphatsz további kedvezményeket.

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top