nlc.hu
Otthon

A lakásbiztosítást évente felül kell vizsgálni

Ezért kell évente felülvizsgálni a lakásbiztosítást

A lakásbiztosítás megkötése után sokan évekre megfeledkeznek a szerződésről, pedig annak éves felülvizsgálata a biztosított érdekét szolgálná. Elmondjuk, miért és mikor érdemes újra fellapozni a biztosítást.

„Ha a biztosításunkhoz már évek óta nem nyúltunk, akkor jó eséllyel szükség lesz a megújítására. Nézzünk utána, mekkora értékekre szól a biztosításunk. Egy esetleges kár esetén ugyanis gondot jelenthet, ha az otthonunk vagy az ingóságaink biztosítási értéke a jelenlegi újjáépítési, illetve újrabeszerzési értéknél alacsonyabbra szól – ez az úgynevezett alulbiztosítottság” – magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungaria Zrt. szakértője, és elmondja, a sokszor évekkel, akár évtizedekkel ezelőtt megkötött szerződés biztosítási összege elmaradhat az ingatlanok aktuális újjáépítési értékétől. Így egy esetleges káresemény bekövetkezésekor előfordulhat, hogy az nem tudja fedezni az újjáépítés teljes költségét. A kár esetén a szolgáltatás felső határa ugyanis a biztosítási szerződésben szereplő biztosítási összeg, és ha az elmarad a kár időpontjában az újjáépítés vagy a beszerzés költségétől, úgy a kártérítési összeg is csalódás lesz.

Házaspár szerződést olvas a kanapénMit jelent az alul- és a túlbiztosítás

Lakásbiztosítás megkötésekor meg kell adnunk egy összeget, ami ingatlan esetén az újjáépítési, ingóság esetén pedig a tárgyak újrabeszerzési értéke – ez lesz a biztosítási összeg. Ez azt jelenti, hogy ha egy káresetben teljesen megsemmisül az ingatlanunk vagy egy ingóság, a biztosító maximum ezt az összeget fogja kifizetni. Alulbiztosítottság akkor lép fel, ha a biztosítás összege nem fedezi az ingatlan teljes újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értékét. Tehát ha valamilyen váratlan káreset történik otthonunkban, például mindenünk odavész egy lakástűzben, a biztosító csak a kár töredékét fogja megtéríteni, és a fennmaradó összeget nekünk kell állnunk.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a biztosítani kívánt ingatlan vagy ingóság esetében mindig annak valós, újjáépítési, vagy – ingóságok esetében – beszerzési értékét adjuk meg, és ezekhez viszonyítsuk a javasolt biztosítási összegeket. A biztosító ugyanis kár esetén a reális értékek alapján állapítja meg a pótlás vagy helyreállítás költségét. Túlbiztosítottság esetén sem fizet a biztosító a károsultnak magasabb összeget a vagyontárgy új állapotban való helyreállításának illetve beszerzésének költségénél. Alulbiztosítás esetén a kárt a biztosító csak olyan arányban téríti meg, ahogy a meghatározott biztosítási összeg a vagyontárgy új állapotban való felépítésének vagy beszerzésének költségeihez aránylik.

Mit jelent az indexálás?

A biztosítási összeg a biztosítás tartama alatt változhat. Az indexálás nem más, mint amikor a biztosító társaságok évente egyszer módosítják a biztosítási összeget, és ezzel összefüggésben a biztosítási díjat a feltételekben meghatározott index alapján. Az indexálás a szerződésben meghatározott értékkövetési módszer, amelynek alkalmazásával a biztosítási összeg és a biztosítási díj meghatározott mértékkel automatikusan, a szerződés módosítása nélkül változik. Indexálásra mindig a biztosítási évfordulón kerül sor. A biztosító a díjmódosításról a biztosítási évforduló előtt általában legalább hatvan nappal írásban értesít.

„Alulbiztosítottsághoz vezethet az is, ha egy esetleges felújítás, bővítés vagy korszerűsítés után nem frissítettük a biztosításunkat. A gyakran több évvel ezelőtt kötött biztosítások mára elavulttá válhattak” – mondja a szakember, és javasolja, minden évben érdemes átnézni a szerződést, és átgondolni, hogy időközben voltak-e olyan jelentős értéknövelő beruházások, felújítások, amelyek megnövelték az otthon értékét. Legyen szó napkollektor felszereléséről, a terasz kibővítéséről, netán egy értékes házimozi-rendszer beszereléséről, érdemes ezeket is bevonni a szerződésbe.

„Egy ilyen aktualizálás nem jár feltétlenül magasabb díjjal, de korszerűbb, szélesebb körű káreseményekre kiterjedő, ezáltal nagyobb biztonságot nyújtó szerződést eredményez. Erre a márciusi időszak soron kívüli lehetőséget biztosít. Érdemes nyomon követni a biztosítónk által nyújtott újabb szolgáltatásokat is” – hívja fel a figyelmet Tollmayer György, és elmondja, az alábbi oldalon a biztosítás megújításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze az Allianz Hungária Zrt., az érdeklődők pedig arról is bővebb információkat kapnak, hogy március 1-től akár ingyenes jogi tanácsadást is igénybe tudnak venni, legyen szó újonnan vásárolt termékek jótállásáról, szavatosságáról, szomszédjogi kérdésekről vagy épp birtokvédelemről.

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top