nlc.hu
Otthon

Fekete ruhák mosása

Ha nem így mosod, annyi a fekete ruháknak!

Bár a fekete ruhákon nehezebben esik folt, mint a világosabb darabokon, ha nem vigyázol, könnyen kifakulnak és szürkés árnyalatúvá válnak.

A fekete ruhák megingathatatlan népszerűségének titka, hogy elegánsak, vonzóbbá teszik a megjelenésedet és nem mellesleg nagyszerűen kombinálhatod azokat más ruhadarabokkal. Hogy minél tovább megőrizzék a „varázserejüket”, megérdemlik, hogy különösen körültekintően bánj velük a mosás során. 

Morticia Addams

A fekete ruhák legjobb barátai

Minden bizonnyal te is láttad már a boltok polcain a kimondottan fekete ruhák mosására kifejlesztett, speciális mosószert, amire nem érdemes sajnálni a pénzt, ha jót akarsz a sötét árnyalatú ruháknak. Ezek összetétele valamelyest eltér a sztenderd mosószerektől, amik hosszú távon fakíthatják a fekete darabokat.

Ha épp most aktuális a sötét mosás, és még nem csaptál le a fekete ruhákra szabott mosószerre, hasznát veheted az alábbi segítőknek is:

  • A legtöbben úgy hiszik, hogy szódabikarbónával csak a függönyök tehetők ragyogóan fehérré, ez azonban tévedés! Ha fél bögrényit a mosógép dobjába szórsz a fekete ruhák mosása előtt, hozzájárulhatsz, hogy élénkebbé váljon a mosnivalók színe.
  • Hasonló hatást érhetsz el azzal is, ha ugyanennyi tengeri sót öntesz a gépbe még a program elindítása előtt. A tengeri só stabilizálja a gondjaira bízott ruhák színét és igazán hatékony, természetes szagtalanító.
  • Az öblítőnek kialakított rekeszbe önthetsz egy bögre langyos vízből és 2 evőkanál citromsavból készített keveréket is, ami meglepően puhává és élénkebb színűvé varázsolja a fekete ruhákat.

Mire figyelj fekete ruhák mosásakor?

  • A fekete ruhákat csak sötét darabokkal együtt, kifordítva és kímélő programon mosd!
  • A por állagú helyett részesítsd előnyben a folyékony mosószereket. Hogy miért? A mosópor nem mindig oldódik fel maradéktalanul a mosás során, a szövetszálak közé pedig beférkőzhetnek a mikroszemcsék. Ez optikailag sokat ronthat az összképen!
  • Még a szárítás idején is tartsd kifordítva a sötét ruhákat, és sose felejtsd kint azokat a napon a kelleténél hosszabb ideig! Szárítógépbe csak akkor tedd a fekete ruhákat, ha tuti nem felejted el lejjebb tekerni a hőfokot!

Nyitókép: imdb.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top