Ezek a növények árnyékos balkonon is jól érzik magukat

nlc | 2024. Május 12.
Íme azok a növények, melyek kevés fényben is simán megélnek, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy árnyékos teraszokat, erkélyeket díszíts velük!

Ha északi fekvésű, vagy más okból árnyékos erkéllyel, terasszal rendelkezel, akkor sem kell lemondanod arról, hogy balkonnövényekkel tedd azt szebbé és hangulatosabbá. A lényeg az, hogy a körülményeknek megfelelő, árnyéktűrő fajtákat ültess a balkonládáidba. Az alábbi galériában ilyeneket mutatunk. 

Fukszia

A fukszia látványos és elegáns balkonnövény, mely kifejezetten kedveli az árnyékot. Hűvösebb, nedves körülmények között fejlődik a legjobban. Rendszeres öntözést és jó vízelvezetésű talajt igényel. A beporzóknak is nagy kedvence. (Fotó: Getty Images)

Páfrány

A páfrányok közvetett napfényben, illetve árnyékban érzik igazán jól magukat, így szintén ideálisak árnyékos erkélyekre. Jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajban fejlődnek a legszebben. Rendszeres öntözést igényelnek. (Fotó: Getty Images)

Törpe nebáncsvirág

A törpe nebáncsvirág kompakt méretének köszönhetően könnyen nevelhető balkonládákban vagy függőkosarakban. Nem fényigényes, ugyanakkor rendszeres öntözést és jó vízelvezetésű talajt igényel. (Fotó: Getty Images)

Árnyliliom

Az árnyliliom semmilyen szempontból sem kényes növény. Ahogy arra a neve is utal, az árnyékos elhelyezést kedveli és mivel vastag levelei képesek megtartani a nedvességet, így kevés öntözést igényel. Nem csak kerti ágyásokban, de balkonládákban is megél. (Fotó: Getty Images)

Begónia

A begóniák tavasztól egészen őszig ontják magukból a virágokat. Legelterjedtebbek a rózsás, pirosas és fehér változatok, de sárga és narancsszínű verziói is léteznek. Félárnyékban és árnyékban is megél, a talaját folyamatosan nedvesen kell tartani, a túlöntözés azonban kerülendő. Az elszáradt virágait célszerű lecsipkedni róla. (Fotó: Getty Images)

Tarkalevél

A tarkalevél a részleges vagy teljes árnyékot kedveli, a közvetlen napfény megperzselheti különleges leveleit. Nedves, jó vízelvezető, szerves anyagokban gazdag talajt igényel, emellett, különösen a nyári melegben, rendszeres párásítást is. (Fotó: Getty Images)

via

Exit mobile version