nlc.hu
Otthon
Spanyol csiga irtása

„Mindent felzabáltak” – Így irtsd ki a pofátlan spanyol csigát a kertből

A spanyol csupaszcsigák inváziója egyre több kerttulajdonos életét keseríti meg. Nekik igyekszünk segíteni, hogyan lehet a kártevőt kiirtani a veteményesből.

Bármit ültettem ki eddig, mindent felzabáltak” – fakadt ki néhány nappal ezelőtt a barátnőm, amikor megkérdeztem, hogy van. A királyi többes nem a családjának szólt, hanem azoknak a meztelen csigáknak, akik ellepték a kertjüket. Bár korábbi években is volt már problémájuk a hivatalosan spanyol csupaszcsigának nevezett betolakodókkal, azt mondja, ilyen durva invázióval még nem találkozott.

És nem csak ő panaszkodik. Egyre több hír születik azzal kapcsolatban, hogy sajnos országos szintű problémáról beszélünk, ami veszélyezteti a veteményeseket. Turóci Ágnes malakológus, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa tavaly a 24.hu-nak mesélt arról, hogy a helyzet egyre rosszabb, hála a faj hatalmas ellenálló képességének, párzási szokásainak, illetve a klímaváltozásnak is.

Nem róla írták a cuki gyerekdalt

A spanyol meztelencsiga valójában Franciaországban őshonos. Magyarországon csak a 20. században kezdett megjelenni, de olyan, mintha az elmúlt években a populáció kirobbanó tendenciát mutatna. Ennek az az oka, hogy az egyedek többször is párosodhatnak életciklusuk során, ami alatt akár 400 tojást is lerakhatnak. Ezek aztán fél év múlva már szintén párosodni tudnak, újabb 400 tojást lerakva, és így tovább.

A csapadékos, párás idő ráadásul szintén kedvez a számukra. Részben ez is az oka annak, hogy mostanában ennyi panasz érkezik az élősködőkre. És hogy mit esznek meg? Gyakorlatilag bármilyen növényt legyen az friss vagy lehullott, de a kannibalizmus sem áll távol tőlük, akár egymást is elfogyasztják, ha arról van szó. Emellett imádják a mulcsos talajt, mert könnyen el tudnak bújni a résekben, így az első tipp, amivel féken tarthatod őket: ne használj ilyesmit.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel?

Bár a spanyol csigaprobléma felszámolására még a szakirodalom is a lefejezést ajánlja, azért valljuk be, ez nem túl humánus módszer és nem is túl gusztusos. Szintén alternatíva lehet a sünökre, lábatlan gyíkokra és madarakra bízni az eltüntetésüket, de ez sem megoldás hosszútávon, mert több van belőlük, mint amennyit ezek az állatok képesek elfogyasztani.

Úgyhogy maradnak az olyan házi módszerek, amik nagyobb mennyiségben is képesek irtani őket.

Sör

Igen, jól olvasod, a sör hatásos lehet, ha megtizedelnéd a kertedben található populációt, mert valamilyen oknál fogva imádják az illatát. Szerencsére a meztelen csiga nem válogat, hogy milyen minőségű vagy típusú italt teszel elé, a lényeg, hogy magasabban záródó falú edénybe – például egy vödörbe – tölts ki egy adag sört, és hagyd, hogy a csigák belemásszanak. Az alkohol hatására beleesnek a csapdába és megfulladnak, és miután egymást is megeszik, újabb és újabb egyedek követik majd őket, szintén erre a sorsra jutva.

Tej

A tej a sörhöz hasonlóan működhet – még jobb, ha élesztőt és cukrot oldasz fel benne –, de akárcsak a fenti példánál, itt is érdemes több csapdát kihelyezni ahhoz, hogy minél hamarabb hatásos legyen az irtás.

Kacsák

Talán nem erre a válaszra számítottál, de az az igazság, hogy a kacsák imádják a spanyol csigákat. Ha amúgy is tartasz baromfikat, akkor érdemes összeszedni a csigákat egy kupacba, és feltálalni őket a kacsáknak. Olyan lesz nekik, mint egy Michelin-csillagos fogás. Ha nem, akkor is érdemes összegyűjteni őket, és esetleg keresni valakit a környéken, aki viszont tart kacsákat. (Szigorúan lezárt tárolóban szállítva.)

Réz korlátok

Ha fém korlátokat teszel le a kertben, azok jó csigasorompóként működhetnek. Elpusztítani így ugyan nem tudod őket, de legalább a veteményestől ideig-óráig távol tarthatod a betolakodókat. Félmegoldás ez, hiszen előbb vagy utóbb ezeken is átjutnak nyálkás testüknek köszönhetően. Ugyanitt érdemes a felsózást is megemlíteni, a só miatt kiszáradhatnak, ez azonban a termőföldet is károsíthatja.

Metaldehid

A metaldehidtartalmú csigaölő szerek talán a leghatásosabbak, de egyúttal a legveszélyesebbek is. A nem kártékony puhatestűekkel is végeznek, emellett emberre és háziállatokra is veszélyesek, szóval ezzel csak óvatosan.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top