nlc.hu
Otthon
Medúzák jelentek meg a Dunán

Kínai medúzák jelentek meg a Dunán

Videó is készült a holtágban úszkáló állatokról.

Medúzák jelentek meg a Fadd-Dombori Duna-holtágban Tolna vármegyében – számolt be a teol, amely videót  is közzétett a különleges jelenségről. A portál egyik olvasója által készített felvételen jól láthatóak az úszkáló állatok, amelyek tucatjával lepték el a folyó holtágát.

Mint a teol.hu írja, a mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származik, mára már invazív fajnak számít. Nem kell tőlük félni, ártalmatlanok. Ugyan vannak mikroszkopikus méretű csalánsejtjeik, melyekben méreganyag található, ezek azonban csupán az egészen apró szervezetekre veszélyesek.

Több kiváltó oka is lehet a medúzák megjelenésének, amelyek között pozitívak és negatívak egyaránt vannak. Pozitív ok lehet a vízminőség javulása, ami a Dunára is igaz. Negatív indok lehet a terjedés mesterséges segítése, például nem megfelelően tisztított sportfelszereléseken keresztül, de ide tartoznak a globális felmelegedés hatásai is, ami a Duna esetében melegebb vizet és gyakoribb kisvizes időszakokat jelent. A medúza előfordulásának komplex ökológiai hatásai – vagyis hogy mit okoz a táplálékhálózatban – nem teljes mértékben ismertek. Annyi bizonyos, hogy jelenléte teljesen átalakítja a vízi táplálékhálózatot – nyilatkozta még tavaly Abonyi Andrást, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos főmunkatársa annak kapcsán, hogy akkor egy, Bécshez közeli dunai kikötőt leptek el a medúzák.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top