Ez a házi készítésű tápoldat egyszerűen és olcsón elkészíthető, ráadásul káros vegyszerek használata nélkül biztosít tápanyagot a paradicsomodnak. A paradicsom tápoldatozását kiültetése után két-három héttel érdemes megejteni. A házi paradicsom tápoldat fő előnye, hogy természetes, szerves és káros vegyszerektől is mentes – írja a receptet közlő Express.
Készítéséhez szükséges lesz:
- Egy evőkanál keserűsó
- Négy-öt tojáshéj
- Két evőkanál csontliszt
- Egy evőkanál szódabikarbóna
- Öt liter víz
A keserűsó magnéziumot és ként tartalmaz, ami szükséges a paradicsom fotoszintéziséhez, a tojáshéj pedig kalciumban gazdag, ami a sejtek fejlődéséhez kell és megakadályozza a virágvégek rothadását, ami gyakori paradicsom betegség. A csontliszt kalciumban is gazdag és foszfort is tartalmaz, ami a termés megkötődéséhez kell, a szódabikarbóna pedig segít a növénybetegségek megelőzésében.
Az alaposan megmosott tojáshéjat kiszárítjuk a napon,
majd tiszta edényben porrá őröljük. Keserűsóval, csontliszttel és sütőporral összekeverve lassan felöntjük vízzel, ügyelve arra, hogy minden összetevő feloldódjon. A keverékkel megöntözzük a paradicsom tövét, ügyelve, hogy ne kerüljön a levelekre. A vegetációs időszakban egy-másfél havonta ismételjük a tápoldattal való öntözést.
A maradék tápoldatot fedővel ellátott edényben,
hűvös, száraz helyen kell tárolni. A termőtalaj vizsgálata is fontos, hogy kitaláljuk, milyen tápanyagokra lehet szüksége a növénynek. Fontos emellett megfigyelni a növények tápanyaghiányra vagy -túllépésre utaló jeleit, ettől téve függővé a tápoldatozás rendszerességét.