nlc.hu
Otthon
Paradicsom tápoldat készítés házilag

Így lehet nagyobb és lédúsabb a paradicsomod!

Tippet adunk a házi paradicsom tápoldat készítéséhez.

Ez a házi készítésű tápoldat egyszerűen és olcsón elkészíthető, ráadásul káros vegyszerek használata nélkül biztosít tápanyagot a paradicsomodnak. A paradicsom tápoldatozását kiültetése után két-három héttel érdemes megejteni. A házi paradicsom tápoldat fő előnye, hogy természetes, szerves és káros vegyszerektől is mentes – írja a receptet közlő Express.

Így lehet nagyobb és lédúsabb a paradicsomod!

Készítéséhez szükséges lesz:

  • Egy evőkanál keserűsó
  • Négy-öt tojáshéj
  • Két evőkanál csontliszt
  • Egy evőkanál szódabikarbóna
  • Öt liter víz

A keserűsó magnéziumot és ként tartalmaz, ami szükséges a paradicsom fotoszintéziséhez, a tojáshéj pedig kalciumban gazdag, ami a sejtek fejlődéséhez kell és megakadályozza a virágvégek rothadását, ami gyakori paradicsom betegség. A csontliszt kalciumban is gazdag és foszfort is tartalmaz, ami a termés megkötődéséhez kell, a szódabikarbóna pedig segít a növénybetegségek megelőzésében.

Az alaposan megmosott tojáshéjat kiszárítjuk a napon,

majd tiszta edényben porrá őröljük. Keserűsóval, csontliszttel és sütőporral összekeverve lassan felöntjük vízzel, ügyelve arra, hogy minden összetevő feloldódjon. A keverékkel megöntözzük a paradicsom tövét, ügyelve, hogy ne kerüljön a levelekre. A vegetációs időszakban egy-másfél havonta ismételjük a tápoldattal való öntözést.

A maradék tápoldatot fedővel ellátott edényben,

hűvös, száraz helyen kell tárolni. A termőtalaj vizsgálata is fontos, hogy kitaláljuk, milyen tápanyagokra lehet szüksége a növénynek. Fontos emellett megfigyelni a növények tápanyaghiányra vagy -túllépésre utaló jeleit, ettől téve függővé a tápoldatozás rendszerességét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top