Az olaszok az egyszerű sütik mesterei, süssünk crostatát!

Belső Olga | 2024. Október 04.
Omlós tészta, lekvár, összesütjük, kész a crostata.

Olaszországban a reggeli: sütemény. Nincs mese, ha az ember nem akarja, hogy kinézzék a reggelizőhelyről, muszáj valami édest tenni a tányérra. Persze, a furcsa külföldiek kedvéért (rendes) sós ételt is kínálnak a szállodák és reggelizőhelyek, de egészen biztosak lehetünk abban, hogy az csak valami tessék-lássék dolog lesz, a hangsúly a süteményeken van. Meg a cappuccinón.

A crostatával egy toszkán szálloda reggelijénél találkoztam először. Ott pihent a tucatnyi különböző fajta, gusztusos süti közt, de nem igazán értettem, hogy mi ez. Mármint azt rögtön felfogtam, hogy alul valami tészta van, fölötte lekvár, meg van sütve és ennyi. Ez szerintük egy sütemény, hm, érdekes.

Kicsit lapos, elég egyszerű, viszont tényleg nagyon finom volt. Méghozzá annyira egyszerű és finom, hogy itthon is kipróbáltam, mit szól hozzá a család, és azt se nagyon bántam, hogy fél óra alatt hűlt helye volt, mert annyira kevés volt vele a munka.

Crostata, ami egy különösen ihletett pillanatban készült. (Fotó: Belső Olga)

Így aztán bekerült az állandó receptek közé, annál is inkább, mert nemcsak viccesen keveset kell vele dolgozni, de ráadásul ellőhető bele az az ipari mennyiségű lekvár is, ami nyáron kerül a kamrapolcokra. Sőt, valami csoda folytán még a semmilyen más formában el nem fogyasztott fügelekvárral is lelkes ováció jár a crostatáért.

Extra képessége, hogy nutellával is működik, szóval, ha az erősen addiktív mogyorókrém köré keresel valami süti receptet, hogy mégse a kiskanállal való elfogyasztás legyen a végzete, mert annál azért jobb sorsra érdemes, akkor tessék, crostata.

Hozzávalók

Elkészítés

Majd pedig a következő héten ismétlés, és megint és megint…

Exit mobile version