nlc.hu
Otthon
A ferencvárosi bomba

Képeken a gigabomba, ami megbénította Budapestet

Hatalmas lezárások voltak ma miatta, sokaknak el kellett hagynia az otthonát.

Részben hatástalanították és elszállították azt az egytonnás, második világháborús bombát, amit még kedden találtak Ferencvárosban egy építkezésnél, a Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor. A robbanótestben 400 kilogramm robbanóanyag volt, ami 600 méteres körzetben hatalmas károkat okozott volna, ezért a területet szombat délelőtt lezárták.

Forrás: TV2 / Tények - videó

Forrás: TV2 / Tények – videó

Az ott lakóknak el kellett hagyniuk a házaikat, a szakemberek pedig egész délután a hatástalanításon dolgoztak.

“Helyszínre érkezett alakulatunk tűzszerész járőre, melynek parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús, egy tonna tömegű, amerikai gyártmányú GP2000-as típusú, légibomba került elő két darab élesített gyújtószerkezettel”magyarázta a Tényekben Gajdos Milán főhadnagy.

Forrás: TV2 / Tények - videó

Forrás: TV2 / Tények – videó

A tűzszerészek a helyszínen csak a gyűjtőszerkezet egy részét tudták eltávolítani. “Rájöttek, hogy itt nehézségekbe ütköznek, és nem fogják tudni eltávolítani az egész gyújtószerkezetet, ezért azt rögzítették, működését megakadályozták, és szállítható állapotba hozták a robbanótestet, ezután szállítójárműre tették, és elvitték rendőri kísérettel a területről” – mondta el Horváth András őrnagy.

A bombát végül a Magyar Honvédség telephelyére szállították.

Forrás: TV2 / Tények - videó

Forrás: TV2 / Tények – videó

A lezárások egészen 17 óráig tartottak. Többen is a családtagjaikhoz vagy ismerőseikhez mentek, amíg a tűzszerészek dolgoztak.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top