nlc.hu
Otthon

Hogyan tároljuk helyesen a diót, hogy ne penészedjen meg?

Évekig is eláll, ha helyesen tárolod.
dió . fotó: Getty Images

A helytelen tárolás esetén a dió nagyon gyorsan megavasodik, megpenészedik vagy elveszíti jellegzetes ízét. Tegyél meg mindent a megfelelő tárolásáért, hogy hosszú időn keresztül fel tud használni! 

A legfontosabb teendő a tárolás előtt a diók alapos szárítása. A frissen szedett héjas diót ki kell teríteni egy jól szellőző helyen. Csak az ép héjú, egészséges diókat szabad eltenni, mert a repedt vagy sérült darabok könnyen penészednek – figyelmeztet az Édenkert cikke.

A héjas dió érdemes vászonzsákban, hálós zsákban vagy papírzacskóban tartani, hogy a levegő átjárhassa; így akár egy-két évig is megőrzi a minőségét.

A pucolt dióbél azonban hamar megavasodhat, ezért mindig légmentesen zárható üvegben vagy dobozban érdemes tárolni. Hűtőszekrényben körülbelül fél évig marad friss, míg fagyasztóban akár egy teljes évig is eláll.

A darált diót kizárólag fagyasztva érdemes megőrizni, mert szobahőmérsékleten gyorsan romlik.

A dió tárolásánál kerülni kell a nedves, párás helyeket. Tilos olyan zárt zacskóban tárolni a diót, amelyből nem tud távozni a nedvesség. Nem szabad meleg helyen tartani sem, mert a dióban lévő olajok gyorsan oxidálódnak, emiatt pedig keserűvé válhat.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top