
Sokan nem tudják, hogy egy műanyag ételhordó nem minden típusú élelmiszernél jöhet szóba. Vagy azért, mert kioldódhat miattuk az ételbe a műanyag, vagy amiatt, hogy nagyon gyorsan megjelenik bennük számos baktérium – hívja fel a figyelmet a Joy cikke.
Míg egy rántott hús rizzsel tökéletesen mehet a műanyag dobozba, addig akadnak olyan ételek, amelyek számára kifejezetten veszélyes, ha ebben tároljuk – jegyzi meg a portál, amely kiemelt 11 olyan ételt, amit tilos műanyag ételhordóba tenni.
Többek között idetartoznak a forró, épp frissen készült ételek. A frissen főtt vagy sütött ételek magas hőmérséklete ugyanis könnyen eldeformálhatja a műanyag tárolóedényeket. A hő hatására a műanyagból mikroműanyagok és egyéb vegyi anyagok oldódhatnak ki, amelyek egészségügyi kockázattal járhatnak. Arra is ügyelni kell, hogy a citrusfélék, a paradicsom, az ecetes ételek és a savas szószok reakcióba léphetnek bizonyos műanyagfajtákkal, a zsírok és olajok pedig oldószerként viselkedhetnek bizonyos műanyagokkal szemben. Azaz, jobb, ha ezeket az ételeket nem tesszük műanyag ételhordóba.
Arra is figyeljünk, hogy a nyers húsokban és halakban jelen lévő baktériumok könnyen elszaporodhatnak, ha zárt műanyag edényben tároljuk, míg a hagyma, fokhagyma, bizonyos sajtok vagy fűszeres ételek aromája pedig könnyen „beleül” a plasztik ételhordó pórusaiba.
Az erjesztett és szénsavas ételeket is mellőzzük, akárcsak a leveles zöldségeket és a friss fűszernövényeket!
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images