Otthon

Amit az ágyáskészítésről tudni kell – Hozd ki a legtöbbet a kiskertedből!

Organikus, vegyszermentes, bőven termő kiskert? Egyszerűbb, mint gondolnád! Így fogj bele a veteményes és a virágágyás készítésébe, ha kevés a hely!

Ha kicsi a kerted, társítsd a növényeket és alakíts ki magaságyást, így egy kisebb földterületet is maximálisan ki tudsz használni. Az ágyásokat úgy érdemes felosztanod, hogy egymás mellé olyan növényeket ültetsz, amik táplálják egymást, így a kiskerted szép, egészséges és finom zöldségekkel ajándékoz majd meg!

Amit az ágyáskészítésről tudni kell – Hozd ki a legtöbbet a kiskertedből!

 

Magaságyás, az egészséges, bő termés titka

Ha nem szeretsz ásni, gyomlálni, hajolgatni, a talaj minőségén aggódni, és a vízzel, valamint az időddel is spórolni szeretnél, akkor a hagyományos ágyás helyett a magaságyás a neked való! Egy számodra tetszőleges méretű, alakú keretben – aminek az oldalai fából készültek – áss körülbelül 20 cm mélyre,  a legalsó, talajképző réteget fák, bokrok metszési nyesedékével, nádtörmelékkel, kukorica- és napraforgószárral alakítsd ki, majd, jöhet egy rétegben a komposzt, végül felülre jó minőségű kerti föld kerüljön.

A magaságyásban nagyon ritkán kell gyomlálni, ha kell is, akkor egyszerűen megfogod és kihúzod a talajból a kósza gyomokat. A magaságyás, ahogy a nevében is benne van, magas, így ha elég magasat választasz, hajolgatnod sem kell a zöldségek, gyümölcsök gondozásakor. Mivel a magaságyást nem tapossuk le, így mindig laza és jó minőségű a föld-komposzt keverékéből álló talaj, ezért a termés sokkal gazdagabb és egészségesebb lesz, mint a hagyományos ágyásban. Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű komposztot tartalmazzon a magaságyás, kevesebb vízre lesz szükséged, ugyanis a komposzt kiváló nedvességtartó.

Ha a hagyományos ágyás mellett döntesz, akkor a talajt ásóval, kapával fel kell lazítanod, majd következik az egyik legkevésbé kedvelt munka a gyomlálás, végül a gereblyézés. Alapszabályként alkalmazhatod, hogy a magasabb növényeket északra, az alacsonyabbakat délre ülteted, a paradicsomot pedig a kerítés mellé, hogy megtámassza. Alakíts ki egy kis helyet komposztálónak is, így a talajt is természetes, organikus módon tudod majd táplálni!

Amit az ágyáskészítésről tudni kell – Hozd ki a legtöbbet a kiskertedből!

 

A 3 nővér és szomszédaik

Az amerikai indiánoknak köszönheted az érdekes elnevezésű 3 nővér ültetési módot, ami nagy segítségedre lehet, ha a kiskerted lehetőségeket maximálisan ki szeretnéd használni. Az indiánok annak idején a kukoricát, a tököt és a babot egy helyre ültették, ugyanis ezek a zöldségek támogatják és táplálják egymást. A tök tökéletes talajtartó, és a környezetében nem szárad ki a föld, a babnak a növekedés során a kukorica támasztékot nyújt, a kukoricát pedig táplálja az a nitrogén, amit a bab megköt.

Egy másik leleményes társítás a torma és a burgonya, mert a torma egyfajta immunturbóként viselkedik, és a burgonya kisebb eséllyel kap el betegségeket, valamint a krumpli egyik legnagyobb ellenségét, a kolorádóbogarat is messzire űzi a csípős zöldség.

Jól döntesz akkor is, ha a borsót a spenót mellé ülteted, mert árnyékot ad neki, a rozmaring pedig megvédi a káposztát a kártevőktől. Szuper megoldás, ha paradicsomot és a snidlinget ültetsz egymás mellé, ugyanis a snidling jobb ízt kölcsönöz a paradicsomnak és elűzi a kártevőket, de ugyanilyen jó a répa – hagyma, vagy a rozmaring – káposzta szomszédsága, ha vegyszerek nélkül akarod óvni a termést.

Így készíts egyszerűen virágágyást!

A virágágyás készítéséhez a kijelölt helyen kapálással lazítsd fel a talajt, gyomtalaníts, gereblyével egyengesd el a földet, végül egy kisebb bottal húzz mélyebb sávokat a földbe, amikbe majd a magokat szórod! Ügyelj arra is, hogy legyen egy kis közlekedő sáv az ágyás mellett, hogy akadálytalanul locsolhasd majd a virágaidat. Fontos, hogy tápláld a talajt folyamatosan, vedd figyelembe még az ültetés előtt, amikor a magokat, palántákat kiválasztod, hogy a napos, vagy az árnyékos helyeket szereti-e az adott virág, és azt is, hogy mennyi a vízigénye.

Ha kicsi a hely, akkor a 120-150 cm széles border és a rabbat ágyások a legjobb megoldások. A border a ház falának közelében, vagy a kerítés tövében mutat jól: a kerítés felől a magas növényeket, elé pedig az alacsonyakat ültesd. Ha a rabbat ágyást választod, akkor középre ültess magasabb virágokat, a két szélre pedig alacsonyabbakat, hogy mutatós legyen a virágoskerted.

Játssz a színekkel, és a formákkal, akár geometriai mintákat is kialakíthatsz úgy, ha a különböző színű virágmagokat egy előre meghatározott minta alapján ülteted el. Ha a vintage stílust kedveled, szórod vegyesen a magokat, és igazi vidéki stílust varázsolhatsz a kertedbe. Az esztétikai élmény fokozásáért szórj mulcsot a földre, a kiskertet pedig fából készült ágyásszegéllyel is körbekerítheted, vagy nagyobb méretű kövekkel is keretbe foglalhatod a rusztikus hatás kedvéért.

 

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top