nlc.hu
Otthon

Megsárgult függönyök fehérítése

Ettől lesznek újra hófehérek a megsárgult függönyök

Megsárgult a függöny? Ezzel a módszerrel újra olyan fehér lesz, mint új korában.

A fehér függönyök idővel megsárgulnak, megszürkülnek és előfordul, hogy ezt az árnyalatot egy szimpla mosással nem is tudjuk belőlük eltávolítani. A most következő módszerrel viszont visszakapják hófehér színűket.

 
Legyen hófehér a függöny!

Legyen hófehér a függöny! (Fotó: Getty Images)

  1. Tölts meg hideg vízzel egy akkora vödröt vagy lavórt, melyben kényelmesen, lazán elférnek a függönyök.  
  2. Dobd a függönyöket a vízbe és minimum egy teljes napig áztasd!
  3. Ha a víz közben elszíneződik, öntsd ki és cseréld tisztára! Ezt egészen addig folytasd, míg a víz több órán át tiszta nem marad. Ha nagyon elszíneződtek a függönyök, akár több napi áztatásra is szükség lehet.
  4. Ha a víz már tiszta marad, vedd ki belőle a függönyöket és csavard ki alaposan. Centrifugázás helyett – ami károsíthatja az anyagot – inkább tekerd őket törölközőkbe, hogy azok szívják fel a nedvességet.
  5. Ha van valamilyen folt a függönyön, kend be folttisztítóval. Ha a vegyszerek helyett inkább a természetes tisztítószereket részesíted előnyben, egy fogkefe segítségével, szódabikarbónával dörzsöld át a foltokat!
  6. A függönyöket ezek után mosd ki géppel vagy finomabb anyagú darabok esetén kézzel! A mosáshoz használj kímélő mosószert, melyhez önts oxigénes fehérítőt! Ha ebben az esetben is a vegyszermentes megoldást választanád, adj fél bögre ecetet, szódabikarbónát, bóraxot, mosószódát vagy citromlevet a mosáshoz!
  7. Erősen szennyezett függönyök esetében két kör mosásra is szükség lehet.
  8. A mosást követően a függönyöket lehetőleg a szabadban, a napon szárítsd meg, ugyanis az UV-sugárzás is fehérít.

via

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top