Otthon

Yntelligens építkezés, házépítési kisokos (x)

Áll az ember a telek szélén, és látja maga előtt a csodás házat, a szobákat, ahol majd annyi boldog órát tölt el a családjával, a teraszt, ahol a lemenő napfényben borozgat a párjával… aztán hirtelen rájön, hogy ehhez még meg kell építeni a házat. Hogyan fogjon neki? Tervezők, kivitelezők, intéznivalók, anyagok kiválasztása – ezernyi döntés, legalább annyi kérdés, szóval jól jönne némi segítség. Ilyenkor az ember elgondolkodik azon, hogy ő maga belevágna-e egy ilyen projektbe, még akkor is, ha természetesen nem a saját kezünkkel húzzuk fel leendő otthonunkat.


Milyen jó lenne egy olyan oldal
, ahol az összes lépés és teendő közérthetően le van írva! Persze rengeteg tematikus website van, már csak az a kérdés, hogy ezek mennyire pontosak, frissek és megbízhatók, hiszen egy rossz döntés akár milliókba is kerülhet.

A jó hír, hogy van olyan oldal a neten, amely a nagy horderejű döntések mellett az elsőre olyan, talán kevésbé sorsdöntőnek tűnő, mégis nagyon fontos kérdésekre is választ ad, mint hogy mit, mikor és kivel kell megbeszélni, egyeztetni; milyen dokumentumokat és kiknek kell benyújtani; mire és mikor kell nagyon odafigyelni…

A www.epiteniakarok.hu oldal azért lehet érdekes, mert az üzemeltető Xella Magyarország Kft. hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik családi házak építése terén, és arra is megvan az erőforrása, hogy az információkat folyamatosan napra készen tartsa.

A szakemberek ugyanis fázisokra bontották egy építkezés menetét, és mindegyik esetében összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.

A Mielőtt rész azt mutatja meg, milyen döntéseket kell meghoznunk a helyszín eldöntésétől a szakemberek kiválasztásáig, mielőtt akár egyetlen darab földet is megmozgatnánk.

A Ház a telken rész azt veszi végig, hogy miként döntsük el, hogy az adott telken belül hova kerüljön a ház, mire kell figyelni a területrendezési terv esetében, milyen dokumentációra lesz szükségünk, és melyek a tervezés legfontosabb lépései.

A Koncepció aloldal olyan kérdésekben segít dönteni, mint hogy drágább egyedi vagy olcsóbb és már bevált típustervek alapján dolgozzunk, hogyan helyezkedjenek el a helyiségek a házban, mire lesz szükségünk, milyen legyen a ház szerkezete vagy éppen a belső kialakítása.

Az Építkezés „csak” a negyedik lépés (ebből is látszik, mennyire nem egyszerű egyáltalán eljutni odáig, hogy megkezdődjön a kivitelezői munka), és itt jön persze a java, az összes szervezési, anyagvásárlási kérdés, a vállalkozók, a dokumentáció… inkább nem is sorolom tovább.

Viszont ha mindezen sikeresen túljutottunk, akkor jön a megérdemelt végeredmény, az „álomház”, amikor már csak annyi a dolgunk, hogy átvegyük a kész épületet, legyen meg mindenről a papír, és persze élvezzük az életet.

Szóval, ha valaki éppen építkezés előtt áll, vagy csak gondolkodik rajta, annak nyugodt szívvel javaslom, hogy legalább fusson végig az oldalon – ha mást nem is, azt biztosan látni fogja, mi minden vár rá, ha belevág.

Bővebb információ: www.epiteniakarok.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top