Otthon

Ne tedd a hűtő ajtajába a tejet és tojást!

Az egyik legszörnyűbb háztartási munka, amikor ki kell takarítani a hűtőt, aztán visszapakolni mindent, lehetőleg észszerű sorrendben. Legalábbis számomra felér egy körömletépős kínzással.

Főleg akkor érnek bosszantó meglepetések, amikor a hétvégi bevásárlás elpakolását a nagylányaimra bízom, akik nem nagyon optimalizálnak, csak gondolkodás nélkül beszórják a zacskó tartalmát a hűtőbe. Ilyenkor aztán akkora káosz uralkodik el az ételek között, hogy ember legyen a talpán, aki rendszerezni tud közöttük. De mostantól másképp lesz, mert belefutottam több hűtőrendszerezős cikkbe is a Ktchn oldalon, az egyiket még ki is nyomtatom, és kirakom a hűtőre, hogy minden családtag okuljon belőle.

Így rendszereznek a profik

Mert bizony nem mindegy, hogy melyik polcra milyen étel kerül. A nagy éttermek konyháin az étel biztonságos hűtőzése a fő szempont, mert minden ételfajtát más és más hőmérsékleten ideális tartani. A hűtő belsejében pedig – mint most kiderült számomra – más hőmérséklet van a különböző polcokon.

Azokat az ételeket, amiket nem kell főzni ahhoz, hogy megegyük őket, a legfelső polcra helyezik. Utána pedig úgy sorolják be az ételeket a polcokra, hogy melyiket milyen hőmérsékleten kell megfőzni, legalulra kerülnek azok, amiket a legmagasabb hőn főzzük, mint például a nyers húsok.

Ha ilyen módon rendszerezünk, akkor a keresztszennyeződéstől sem kell tartanunk, mert nem üldögél a nyers csirke a túrórudi mellett, hogy összecsirkézze a gyerek édességét.

hűtő rendszerezés tippek

A hűtő ajtajába ne tegyünk tejet! (Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia)

A stratégia

1. Legfelső polc: maradék főtt ételek, italok, főzés nélkül ehető ételek (mint joghurt, sajt, felvágottak).

2. Alsóbb polcok: nyers hozzávalók a főzéshez.

3. Ajtó: Az ajtó a hűtő legmelegebb része, úgyhogy a profik csak a fűszereket és szószokat (mustár, ketchup) javasolják idetenni. Tejet, tojást, amit leggyakrabban az ajtóba pakolunk, pont nem itt kellene tárolnunk, hanem polcra kell tennünk.

4. Alsó tárolórekeszek: Trükkös hely, mert úgy tervezik a tárolókat a hűtő alján, hogy bizonyos páratartalmat tartsanak, ami logikus, mert gyümölcsöt és zöldséget szánnak bele. Viszont ha itt tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, akkor a fölötte lévő, legalsó polcon lévő nyers hústól keresztszennyezést kaphatnak. Ezért az a legjobb megoldás, ha a húsokat egy külön műanyag dobozban tároljuk, elhatárolva a hűtő többi részétől. De azt is megtehetjük, hogy az egyik tárolórekeszt szánjuk a húsnak, és nem polcra tesszük, a másik rekeszben pedig csak zöldségeket, gyümölcsöket tartunk.

Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a random bepakolás a hűtőbe sem a rendnek, sem pedig az ételek minőségének nem tesz jót, úgyhogy érdemes a profikra hallgatni és rendszerezni alaposan a hűtőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top