nlc.hu
Otthon

Szerszámok a kertben

Így válassz kerti szerszámokat őszi munkákhoz

Ősszel számos fontos és elmaradhatatlan munkát kell ahhoz a kertben elvégeznünk, hogy a tavaszi rügyfakadáskor ismét szép, egészséges és erőtől duzzadó növényeknek örvendhessünk. Lássuk, milyen szerszámokra lesz ehhez szükségünk!

Jó munkát csak jó szerszámmal lehet végezni, ezért érdemes rászánni vásárláskor az időt arra, hogy körültekintően válasszuk meg kerti eszközeinket. A legfontosabb tanácsunk az, hogy nem csak a használhatóság, de a tartósság miatt is érdemes a magas minőségű termékek között keresgélni, hiszen ezek nem mennek tönkre egy szezon alatt, hanem sok éven át hűségesen szolgálnak majd minket, így magasabb áruk bőségesen megtérül idővel.

Egy jó szerszámmal könnyű és örömteli az őszi kerti munka (fotó: FISKARS)

Egy jó szerszámmal könnyű és örömteli az őszi kerti munka (Fotó: FISKARS)

Kapa nélkül bele se vágj

A kapa a földműves ember attribútuma, hiszen ez a szerszám szolgál a talaj legfelső rétegének lazítására és porhanyítására, ami a föld vízgazdálkodásának hatékonyságát javítja, valamint a gaz eltávolításához is nélkülözhetetlen. Vagyis azokban a műveletekben alapeszköz, amelyek nélkül nem fejlődhetnek egészséges és szép növények a kertünkben. Bár egyszerű szerszámról van szó, mégis több olyan jellemzője van, amit fontos alaposan szemügyre vennünk, mielőtt megvásároljuk.

Mindenek előtt a méret, a fej formája és az anyaga az, amiben döntést kell hoznunk. Egy kapafej lehet szögletes – ez laza, könnyű talajhoz való – és hegyes kialakítású, ami viszont a keményebb, kövesebb földben hasznos igazán. Itt fontos megjegyezni, hogy akár egyenes, akár hegyes kapára van szükségünk, a precíz munka miatt fontos, hogy megfelelő éle is legyen a szerszámnak, hogy a földet könnyen és szépen hasítsa. Ezt az élet – akárcsak egy fejszénél – karban kell tartani: a használat közben jelentkező horpadásokat, csorbákat ki kell kalapálni, és reszelővel vagy kaszakővel – esetleg sarokcsiszolóval – időről idővel újra kell élezni. Egy jó minőségű anyagból készült kapa azonban nem csorbul ki könnyen, és ez sok bosszúságtól kímél meg minket, ezért tanácsos masszív kapafejet választanunk, amelynél nem csak maga a vágórész erőteljes, hanem a nyél csatlakozását biztosító toldalék is strapabíró.

Az igazán modern és jó minőségű kapák arról is megismerhetők, hogy a gyártó nem csak a hatékonyságra és tartósságra, de az ergonómiára is nagy hangsúlyt fektet. A nyelet például könnyű alumíniumból készíti, és a tenyér kímélése érdekében bevonja azt műanyaggal – mint például ahogy ennél népszerű FISKARS kerti kapánál is látható. Fontos a nyélnél, hogy megfelelő vastagságú legyen, és jól passzoljon a tenyerünkbe, hiszen mind a túl vékony, mind a túl vastag nyél számos kényelmetlenséget okozhat, és megnehezíti a munkát.

Ne feledjük azt sem, hogy a kerti munkákhoz többféle kapára is szükség lesz. Külön szerszám alkalmas a bakhátazásra, sornyírásra, téli takarásra (ezekre a legcélszerűbb lekerekített kapát vásárolni), és az ágyások tisztítására (amihez a villás, kicsi, háromszögletű szerszám az ideális). Porhanyításhoz a horolókapák a legjobbak, a föld átforgatását pedig nagyobb méretű kapával végezzük el.

Őszi faültetéshez profi ásót válassz!

Az egyik legfontosabb őszi munkálat a gyümölcsfa ültetés. Természetesen bizonyos fáknak – jellemzően a csonthéjasoknak – a tavaszi ültetés ideálisabb, de a bogyósokat és almatermésűeket mindenképpen ősszel kell földbe helyezni. Ehhez a csemetén kívül elsősorban egy jó ásóra lesz szükségünk.

Egy ásónál a tartósság mellett a kialakítás is fontos tényező (fotó: FISKARS)

Egy ásónál a tartósság mellett a kialakítás is fontos tényező (Fotó: FISKARS)

Ennél a szerszámnál nem csupán az fontos, hogy masszív, tartós darab legyen, hanem az is, hogy a kialakítása megfeleljen a célnak. A tartósság már abból megítélhető, hogy mennyire súlyos az ásó: minél nehezebb, annál jobban bírja a strapát, hiszen megfelelően vastag és ellenálló fémből gyártották. Persze egy nehéz szerszámmal fárasztóbb a munka is, ezért a nagy tapasztalatú gyártók odafigyelnek rá, hogy a masszív ásófejet könnyű, de tartós alumínium nyélre illesszék. Az ilyen ásóktól elvárhatjuk, hogy sok-sok éven át kiszolgáljanak minket.

A tartósság mellett az is fontos, hogy az ásónk kényelmesen használható legyen, ebben pedig a súly mellett a nyél kialakítása a legfontosabb tényező. Az ideális ásónyél hosszú és enyhén ívelt, így egyenes háttal, természetes testtartásban is dolgozhatunk vele, és nem terheljük feleslegesen a derekunkat. Hasznos, ha a nyél végén a markolat ergonomikus kialakítású és műanyagból készül – mindez elősegíti a jobb használhatóságot és az egyszerűbb tárolást.

Az ásó kiválasztásakor azt is kell mérlegelnünk, hogy milyen talajhoz keresünk szerszámot: a csúcsos hegyűek a tömörebb, kötöttebb talajhoz valók, míg az egyenes élűt a lazább földhöz válasszunk.

Talajgondozás, lombtakarítás – gereblye, lombseprű

Az őszi avart a talajon is hagyhatjuk, de esztétikusabb és hasznosabb, ha összegyűjtjük és komposztáljuk. Ha a gyűjtés mellett döntünk, akkor az októberben és novemberben lehulló levelek akár több hétig húzódó feladatot is adhatnak, így a gereblye és a lombseprű napi társunk lesz a kertápolásban. Nem mindegy tehát, milyet választunk belőle.

A lombhullás hetekig tartó munkát ad a kertben - használj jó szerszámot hozzá! (fotó: FISKARS)

A lombhullás hetekig tartó munkát ad a kertben – használj jó szerszámot hozzá! (Fotó: FISKARS)

Gereblyéből mindenképpen olyan erős, fémből készült darabot keressünk, amelynek fogait nem hegesztéssel illesztették fel. Az ilyen megoldás nem tartós. A jó gereblye egy darabból készül, fogai masszívak, nyél-illesztési pontja erős, vaskos. Ma már vásárolhatunk olyan kialakításúakat is, amik cserélhető nyélbe valók – ennél a kialakításnál ugyanúgy fontos, hogy a csatalakozó erős és strapabíró legyen. A cserélhető fejű megoldás egyébként a gereblyék és lombseprűk esetében kifejezetten praktikus, mert helytakarékos az ilyen eszköz, és ha egy könnyű, teleszkópos, kényelmes nyelet vásárolunk, azzal számos szerszámot kiszolgálhatunk majd: például a gereblye és lombseprű mellett az ágyásokban hasznos kicsi, villás fejű kapát is.

A lombseprű esetében a választásunkat az befolyásolhatja leginkább, hogy milyen terepre szánjuk a szerszámot. Házak ápolt díszkertjébe a nagy, műanyag darab a praktikus, amivel ezzel egyszerre széles sávot tudunk befogni, így a munka gyorsan halad vele. Ügyeljünk azonban rá, hogy erős műanyagból készült lombseprűt válasszunk a tartósság érdekében. Hétvégi házak kertjébe inkább a klasszikus, fémből készült verzió való, mert itt az egyenetlen talajon nagyobb erőhatások érhetik a szerszámot, amit egy műanyag kialakítás nem biztos, hogy hosszú távon sérülés nélkül elviselne.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top