Otthon
Szponzorált tartalom

Harmónia a részletekben – így válassz villanykapcsolót a lakásod stílusához

A villanykapcsolók észrevétlen díszei egy lakásnak. Sokan hajlamosak megfeledkezni erről, és csak arra koncentrálnak a kiválasztásukkor, hogy tartósan és megbízhatóan működjenek. Természetesen ez a funkció az elsődleges, de hogy milyen fontos az esztétikai értékük is, arra csak akkor döbbenünk rá, amikor egy rosszul megválasztott villanykapcsolóval kell együtt élnünk hosszú éveken át.

Fontos lakberendezési alapszabály, hogy az apró kiegészítők az enteriőr „fűszerei”. Egy lakás miliőjét alapjaiban határozza meg, hogy miként használjuk ezeket a tárgyakat – legyen szó akár dekorációkról vagy olyan praktikus, mindennapos használati eszközökről, mint a villanykapcsolók és konnektorok. Ez utóbbiak esetében talán még fontosabb, hogy körültekintően és átgondoltan válasszunk vásárláskor, hiszen nem rejthetjük el őket a szekrény mélyére, mint egy vázát vagy festményt, ha már meguntuk őket vagy frissíteni szeretnénk az otthonunk belső terein.

A villanykapcsolók észrevétlenül formálják benyomásainkat az enteriőrről. (fotó: LEGRAND)

A változtathatóság, cserélhetőség kérdése éppen ezért nagyon fontos a villanykapcsolók esetében, így amikor vásárlásra kerül a sor, ezt a szempontot feltétlenül mérlegeljük. A Legrand termékei között például több olyan kapcsoló- és konnektorcsaládot is találhatunk, amelynek a burkolata könnyen lecserélhető, így időről időre új színekkel és anyagokkal „dobhatjuk fel” a környezetünket. Ha például egy lakásfelújításkor új arculatot szeretnénk adni az otthonunknak, csupán egyetlen pattintással átalakíthatók ezek a fali kapcsolók: egy diszkrét, minden környezetben jól „működő” fehér kapcsolót trendi fémszínűvé varázsolhatunk, vagy természetközeliséget sugárzó fa boritást is adhatunk neki, ha éppen az enteriőrhöz ez illik jobban. A bőséges színkínálat is tág teret enged a kísérletezésnek, hiszen ezek a borítások számos árnyalatban kaphatók. De nézzük meg kicsit közelebbről is, hogy konkrétan milyen hatást válthatunk ki azzal, ha a lakásunk kapcsolóinak színét, anyagát vagy esetleg formáját megváltoztatjuk!

Így hat az anyag a hangulatunkra

Ma már nem csupán a tartósság és praktikum szempontjából igen előnyös műanyag borítású kapcsolók kaphatók az üzletekben, hanem különlegesebb anyagból készült darabok is. Így például fa, fém, üveg, sőt akár bőr burkolattal is találkozhatunk – a Legrand kínálatában  például ez utóbbit mindenképpen érdemes jobban szemügyre venni, hiszen kifejezetten elegáns megoldás lehet ez a míves kidolgozású kapcsoló olyan otthonokban, ahol a kifinomult stílus értékes anyagokkal párosul. Egy ilyen bőr burkolatú kapcsoló hangsúlyozza az enteriőr exkluzivitását, és a minőség, szépség és kényelem iránti elkötelezettséget jeleníti meg otthonunkban.

Akik a visszafogottabb eleganciát keresik, azok számára az üveg- és fémborítású kapcsolók válhatnak be, hiszen ezek anyaguknál fogva is a letisztult stílust képviselik. A mai modern otthonok tökéletes kiegészítője, sőt teljes értékű dekorációja lehet egy ilyen kapcsolócsalád, és a ma kifejezetten trendinek számító monokróm illetve mindössze néhány színt felvonultató enteriőrökbe tökéletes harmóniával illeszkednek.

Míg a bőr, a fém és az üveg az exkluzivitás élményét adja, addig a fa a természetesség érzését kelti fel bennünk. Ma reneszánszukat élik az olyan, közvetlenséget és melegséget árasztó lakberendezési stílusok, amelyek a vidék csendjét, őszinte kedvességét helyezik a központba. Ilyen például a provence-i, a mediterrán vagy a country stílus. Ezekben a faborítású kapcsolók azonnal megtalálják a helyüket, és tökéletes kiegészítőként simulnak be a vidékies miliőbe. Ugyanakkor a fa, mint anyag, nem csupán természetességet, hanem időtlenséget is sugároz magából, ezért nem kizárólag a country stílushoz illik jól, hanem urbánus környezetben, sőt kifejezetten modern lakásbelsőkben is nagyszerűen megállja a helyét.

A színek ereje

Az anyag mellett a színek és minták alakítják benyomásainkat a legnagyobb erővel. A klasszikus ízléskódex szerint a világos árnyalatú falak és kárpitok mellé világos színű kapcsolók illenek, ugyanakkor ez a szabály már nem érvényes egy bohém lakásbelsőnél, ahol éppen az dobja fel a hangulatot, hogy drámaian eltér a kapcsolók és más, kisebb kiegészítő elemek színe a környezettől. Vidámságot és mozgalmasságot kölcsönös a kontrasztos tónusok használata, de ám ez az elevenség időnként akár fárasztó is lehet, ezért alaposan fontoljuk meg, mielőtt egy ilyen vibráló atmoszférát teremtünk magunk köré bútorainkkal és más lakberendezési tárgyainkkal.

Formák és stílusok

A kapcsolók formáját is érdemes alaposabban mérlegre tenni mielőtt választunk: hiszen ez éppen olyan meghatározó a hangulatunkra, mint a szín vagy az anyag. Egy robusztusabb kialakítású, erőteljes vonalakkal és sarkokkal határolt darab például férfias, energikus hatást kelt, és egyúttal a modern stílust is jól képviseli. Ezzel szemben a lekerekített, lágyabb ívek harmonikusságot, kedvességet és otthonosságot sugároznak magukból, így jól illeszkednek például az már korábban említett country stílushoz vagy a klasszikus polgári lakásbelsőkbe.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top