Otthon

Elkezdődött az iskola, jönnek a foltos ruhák – így mosd ki a tinta-, zsírkréta- és a temperafoltokat

Ugyan az iskolakezdés sok szülő számára felszabadulást jelent, az első lazább napok után előjönnek azok a problémák, amelyeket az óvodai és az iskolai lét hordoz. Hiszen amellett, hogy a legtöbb szülőnek a reggeli elindulás a nap egyik legstresszesebb időszaka, a délutáni hazaérkezés is sokszor tartogat olyan meglepetéseket, amelyeket legszívesebben kihagynánk az életünkből.

Ha a gyerek kedvenc pólóját kell megmenteni egy makacs tintafolttól vagy a 12 színű zsírkrétacsomag mindegyikét a lányunk legdrágább pólóján próbálta ki a padsor, akkor nincs más hátra, meg kell tennünk mindent a ruhák megmentéséért.

Le a tintafoltokkal!

Ha tintafolttal van dolgunk, talán még jól is jártunk. A legegyszerűbb az, hogy olyan minőségi mosószert és folttisztítót használnunk, amely garantáltan kiszedi a konok szennyeződéseket. Ha van kedvünk, akár házi praktikákhoz is folyamodhatunk. Ha beáztatjuk a ruhát néhány órára, a tinta feloldódhat. Ha ez megtörtént, hajspray-vel kell befújunk a foltot, majd egy ronggyal addig dörzsölni, amíg el nem távolítottuk. Ezután mossuk ki azt a szokott módon. 

Kell egy hajszárító

Az egyik legmakacsabb foltot a zsírkréta hagyja a ruhákon. Bár a legtöbb szülő boldog, ha a gyereke kreatív, az alkotás örömét azonban beárnyékolja a piszkos ruha. Ebben az esetben is az a legegyszerűbb megoldás, ha minőségi mosószert és folttisztítót választunk. Ugyan olvashatunk olyan tanácsokat is az interneten, hogy a zsírkrétát szappanos vízzel vagy épp fogkrémmel lehet kiszedni a textilekből, hogy ez mennyire hatékony, nem tudjuk. Hallottunk már a hajszárítós megoldásról is, amely azon alapul, hogy a kréta hő hatására meglágyul, így könnyebben kiszedhető a textilből melegítés után. 

Elkezdődött az iskola, jönnek a foltos ruhák – így mosd ki a tinta-, zsírkréta- és a tempera foltokat

Csak temperát ne!

Ugyan több temperára az van írva, hogy vízalapú, és ezért sokan úgy hiszik, hogy könnyen kijön a ruhákból, sajnos ez nem így van. Megnéztük az internetes fórumokat, és bizony a legtöbb szülő, aki a rajzórán szerzett foltoktól szeretne szabadulni, a temperával küld. Kerestünk házi praktikákat, jó tanácsokat, amelyek segíthetnek, de nem találtunk olyat, amit jó szívvel ajánlhatnánk. Így ha ebben az esetben sem válnak be a házi praktikák, érdemes szétnézni a kimondottan makacs foltokhoz készített folttisztítók között. Ugyanis ezek a termékek olyan speciális alkotókat tartalmaznak, amelyeket a durva szennyeződéseket is eltávolítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top