Otthon

Így nem lesz moly a spájzban és a konyhában!

A konyhában és spájzban könnyen elszaporodnak azt ételmolyok, főleg a nyári hónapokban. Mutatunk pár ügyes trükköt ellenük.

Az ételmolyokkal való küzdelem végeláthatatlannak tűnhet, ha egyszer elszaporodtak, mire kiírtasz belőlük egy csapatot, máris látod, hogy kireppen a spájzból újabb tíz moly. Az én konyhámban például beették magukat a konyhaszekrény mögé, elképesztő macera volt megszabadulni tőlük. Mutatunk pár tippet a molyok ellen.

Mit lehet tenni az ételmolyok ellen?

1. Az első lépés, ha kiszúrtad, hogy molyok repkednek a konyhádban vagy a spájzban, hogy azonnal kipakolsz minden létező élelmiszert a polcokról és alaposan átvizsgálod a zacskókat. Ha apró lyukakat találsz rajtuk, a bennük lévő ételt megrázva pedig hálószerű képződményt látsz, akkor mehet a kukába úgy, ahogy van, mert oda már beették magukat a molyok. Mindent dobj ki, ami gyanús, amihez hozzáérhettek, mert ha csak egy pete is marad, újra kitör a molyfertőzés. A legjobb, ha minden ételtől megszabadulsz, ami zacskóban volt a spájzban, mert a molyoknak mindegy, a fűszertől kezdve a tésztán át a magvakig minden ételt imádnak. Sőt még az állateledelbe is belemásznak és a konzervek szélén is megtelepednek. Amit a szemetesbe tettél, azonnal vidd le a kukába, hogy ne másszanak vissza a molyok tíz percen belül az ételekre, így nehéz lesz kiirtani őket.

A rendszerezéssel lehet száműzni a molyokat a spejzből

Molyok ellen tárold üvegekben még a fűszereket is! (Kép: Unsplash)

2. A második lépés a nagy szelektálás után az alapos tisztítás. A konyhaszekrényeket és a spájz polcait ki kell üríteni teljesen, utána jöhet a takarítás. Először porszívózd ki a polcokat, majd töröld át ecetes vízzel az összes konzervdobozt, zacskót, amit megtartottál, és persze a szekrényt is vesd alá ecetes kezelésnek. Utána jöhet egy szappanos vizes átmosás, és indulhat a harmadik lépés, a rendszerezés.

3. A rendszerezés nagy falatnak tűnik, de muszáj megcsinálni, ha szabadulni akarsz az ételmolyoktól. Szükséged lesz sok jól zárható tárolóedényre, üveg, műanyag vagy fém is megteszi. Minden ételt, ami zacskóban van, tárolóba kell tenni és jól lezárni a tetejét, hogy védd a molyoktól. A fűszereket is jobb ezért kis üvegekben tartani, nem a zacskójukban. A rendszerezéshez iránymutatásul használhatod Marie Kondo alapelveit.

Hogyan előzd meg a visszafertőződést?

Érdemes a mélyhűtőben helyet csinálni, és egy hétig ott tárolni vásárlás után a lisztet, zabpelyhet és a magvakat, mert ezeket szeretik a molyok a legjobban, a fagyasztás pedig kiöli az ételekből a molylárvákat, ha esetleg a boltból érkeznének az otthonodba. A fagyasztás után pedig mindenképp jól zárható tárolóedénybe kerüljenek a szárazáruk, mielőtt a spájzba tennéd őket. A rendszeres takarítás pedig ne maradjon el a konyhában és spájzban, ha kiszóródik a liszt vagy a búzadara, azonnal kell cselekedni, hogy lehetőséget se adj a molyoknak a megtelepedésre.

A molyokat a rendszerezéssel lehet kirítani
Megnézem
Összes kép (5)

via

Szuper trükkök a konyhában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top