Otthon
Szponzorált tartalom

Ez az igazi olasz kávé titka – Így készíts krémes és aromás olasz kávét!

Amikor az olaszok kávéról beszélnek, az szigorúan az espressót jelent. Nem latte macchiatót, nem melange-ot, és nem is tejeskávét, hanem espressót. Az espresso elkészítése külön technikát igényel, nemkülönben a fogyasztása: akár az asztalnál ülve, akár a pultnál, de semmiképp sem elvitelre!

Az olasz kávéfogyasztási szokások nemcsak országonként, de még Olaszországon belül is eltérőek. Szicíliában, Nápolyban inkább törökösebb, kesernyésebb, koncentráltabb a kávé, és egészen fekete. Északon, az olasz kávé egyik legfontosabb központjában, Velencében pedig sokkal lágyabb, selymesebb az íze. Egy azonban mindegyikben közös: a minőség minden olasz számára rendkívül fontos, a tökéletes espressóhoz pedig tökéletes kávéfőzőgép is kellett, amit már több mint 100 éve megalkottak.

Egy kis kávégép-történelem

Miután a 16.-17. században, Európában is elterjedt a kávé, a nedű rajongói hamar felismerték, hogy a kávé őrölésének, pörkölésének, valamint a főzésének a módja kulcsfontosságú. Éppen ezért egyre több olasz kísérletezett pörkölő- és kávéfőzőgépek megalkotásával, majd a 19. századi olasz ipari forradalomnak és az olaszok kávéimádatának köszönhetően megjelent a kazános rendszerű kávéfőzőgép. A gép 30 másodperc alatt főzött le egy adag kávét, amit 1901-ben Luigi Bezzera 1901-ben szabadalmaztatott – az ő nevéhez fűződik az espresso is. Bezzera óta az olaszoknak a kávé az espressót jelenti. Bezzera gépét fejlesztette tovább Desidero Pavoni, aki a mesterrel együtt megalkotta az Ideal nevű kávégépet, 5 évre a prototípus megjelenése után. De a víz még mindig túl forró volt, a kávé pedig emiatt túl keserű.

Giovanni Achille Gaggia tovább finomította az Idealt, amibe egy rugós csapszelepet szerelt, így megakadályozta a víz túlforrósodását, és ez által a gép maximum csak 90 fokos vizet engedett át a kávén. A kevesebb tannin miatt lágyabb lett a kávé íze, és a tetején létrejött az olasz kávék védjegye, a krémes hab.

Mitől jó az olasz kávé?

Egy finom kávéhoz természetesen elengedhetetlen a megfelelő minőségű kávé, a megfelelő pörkölés és a főzés. Hivatalosan forráspont alatti a víz hőmérséklete, ami az espresso kávét főzi, a vizet pedig 9 bár nyomáson préselik át, és rendszerint 20-25 másodperc az az idő, amíg a nedű elkészül. A sűrű és erőteljes aromájú espresso tetejét minden esetben krémes hab fedi, vékony rétegben, ez a crema. Ha espressót kérsz, azt szabályosan 70 ml-es csészében szolgálják fel, amiben körülbelül 30 ml kávé gőzölög. Ha dupla élvezetre vágysz, kérhetsz espresso doppiot is, ami dupla espressót jelent. Persze, nem csupán magában ihatod az erős feketét: ha habosított tejjel innád, akkor espresso macchiatót rendelj, de ha igazán erős kávéra vágysz, a ristretto a neked való! A ristretto, bár ugyanannyi vízből készül, mint az espresso, csupán 20 ml, azonban sűrűbb és erőteljesebb.

De az espressón kívül természetesen, számos kávéfajta létezik, amit az olaszok készítenek. Ilyen a caffe latte, ami espresso kávé forró tejhabbal, vagy a latte macchiato, amivel már tejet és tejhabot is kapsz. Először a forró tejhabot öntik ki a hosszú üvegpohárba, ez után következik az espresso, ami a tejhab és a tej közé érkezik. A capuccino – amit az olaszok rendszerint csak reggel, vagy maximum a délelőtti órákban isznak – egyenlő arányban tartalmaz espressót, tejet és tejhabot. Sokan szeretik még az amerikai katonáknak felszolgált americanót vagy más néven lungot, ami valójában espresso egy adag forró vízzel lágyítva.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top