Otthon
Szponzorált tartalom

Szemrevaló részletek az enteriőrben – a villanykapcsolók a lakás diszkrét ékszerei

Ha valami újdonságra vágyunk az otthonunkban, de nem szeretnénk óriási költségekbe verni magunkat egy teljes átalakítással vagy felújítással, akkor érdemes megfontolni az olyan látszólag jelentéktelen kiegészítők cseréjét, mint a villanykapcsolók. Ezek a kis részletek ugyanis sokkal többet adnak hozzá egy lakásbelső hangulatához, mint azt első pillantásra hinnénk.

A mikor egy beltér világításának megtervezéséről van szó, hajlamosak vagyunk rá, hogy csak a lámpatesteknek tulajdonítsunk jelentőséget, a villanykapcsolókra pedig egyszerű használati eszközként tekintsünk. Pedig ezek a tárgyak hangsúlyos esztétikai szerepet töltenek be az enteriőrben. Már a kapcsolók színének megváltoztatásával is harmonikusabbá varázsolhatjuk környezetünket, vagy éppen vibráló, izgalmas hangulatot is kialakíthatunk egy harsányabb, feltűnő árnyalat választásával, ha épp ez a célunk.

És nem csak a tónusokkal játszhatunk, hanem a formákkal, anyagokkal, méretekkel és a felületkialakításokkal is. Érdemes tehát megfontolni, hogy időről időre lecseréljük a kapcsolókat, és így frissítsük fel az enteriőrt, már csak azért is, mert ez a változás nem kerül vagyonokba, és nem kell szétbombázni hozzá az egész lakást.

A színek azonnal hatnak

Az érzelmeinkre és a hangulatunkra legközvetlenebbül a színek hatnak. Például egy fehér vagy elefántcsont színű villanykapcsoló, amely diszkréten simul rá a szintén fehér falra, nyugalmat vált ki, és egyúttal azzal azt is sugallja, hogy az időtálló, ugyanakkor a szerény és egyszerű megoldások hívei vagyunk. Jó ízlésről tanúskodik, ha ez a szín egy elegáns, vékony, fémes színű szegéllyel is párosul – például arannyal. Egy ilyen kombináció higgadt, csendes, pihentető kiegyensúlyozottságot kölcsönöz a lakótérnek, és nem kelt semmilyen felesleges feszültséget.

Ám ha a falakhoz és a bútorzathoz képest kontrasztos árnyalatot választunk, az pezsgőbbé, vibrálóbbá teszi a teret. Képzeljünk el egy vidám, narancssárga vagy élénkpiros kapcsolót egy fehér falú szobában, ahol a berendezési tárgyak maguk is világosak: egy ilyen színes részlet lendületet ad az enteriőrnek, derűt vagy akár meghökkenést vált ki, de semmiképpen sem hagy hidegen. Bizonyos helyiségekbe, ahol alapvetően a vidámság és mozgalmasság uralkodik – például a gyerekszobába vagy a konyhába – a színes villanykapcsolók kifejezetten jól illenek, és megfelelően szolgálják a helyiség fő funkcióját.

Az olyan apró részletek színei, mint amilyen egy villanykapcsoló, erőteljesen hatnak a tudatalattinkra és a hangulatunkra (Fotó: Legrand)

Bár apró tárgyról van szó, a villanykapcsolók színei, formája és anyaga erőteljesen hat az enteriőr összképére, és ezen keresztül a mi hangulatunkra is. (Fotó: Legrand)

A fürdőszobában vagy a hálóban viszont célszerű inkább olyan színeket használni a kapcsolók esetében is, amik pihentetően hatnak az érzékeinkre: a bútorzattal harmonizáló árnyalatok, a kellemes és diszkrét pasztellszínek épp ilyenek. Ha például nem találjuk elég pihentetőnek a hálószobánk atmoszféráját, nézzük meg, segíthetünk-e rajta azzal, ha megváltoztatjuk a kapcsolók színét. Sokszor már az is elég, ha egy világos színű kapcsolót meleg, barátságosabb árnyalatúra cserélünk.

Az anyagok elárulják, ki vagy

A villanykapcsolók esetében is számtalan anyag közül válogathatunk ma már: a praktikus műanyag mellett az elegáns fém, a játékos üveg és a természetes hangulatot kínáló fa és bőr borítás is opció lehet, de olyan trendi anyagokkal is találkozhatunk, mint a corian vagy a masszív, porcelán- és kő hatású ásványok. Egyes gyártók modellcsaládjai az anyagoknak e széles palettáját teljes egészében felsorakoztatja – ilyen például a Legrand márka modern tervezésű szériája, a Céliane, amelynek nem csak az anyagkínálata zavarba ejtően bőséges, hanem a választható színek és felületkialakítások is igen széles skálán mozognak.

Idő és pénztakarékos megoldások

A kapcsolók megvásárlásakor érdemes olyan gyártó termékéből választanunk, amelynek gazdag a kínálata, mert később, ha ismét szeretnénk lecserélni a kapcsolókat, a már felszerelt alapokat felhasználhatjuk. Bizonyos esetekben ez akkor is működik, ha más kapcsolócsaládra váltanánk – például a Legrand Valena Life és Valena Allure két különböző formavilágú kapcsolócsalád, ám a falra szerelhető alapjuk megegyezik, így könnyen cserélhető a különböző borítás. Ez pedig nem csak időt és energiát, hanem pénzt is megtakarít nekünk, hiszen nem szükséges újra megvásárolni az új kapcsolókhoz az alapot is.

 

Egy trendi, szálcsiszolt fém kapcsoló modern hangulatot kölcsönöz az otthonunknak (Fotó: Legrand)

Egy trendi, szálcsiszolt fém kapcsoló modern hangulatot kölcsönöz az otthonunknak (Fotó: Legrand)

Az anyagválasztás legalább olyan gondos megfontolást igényel, mint amikor a színekkel játszunk, hiszen minden anyag más-más hatást vált ki. A fémes kapcsolók például egyszerre előkelőek és modernek, így jól illenek mind az elegáns, gazdag kialakítású enteriőrökbe, mind a modern, letisztult stílusú lakásokhoz. A bőr borítás különlegességet és luxust sugall, akárcsak az ásványi anyagokból gyártott kapcsolók, az üveg pedig játékos és könnyed hangulatot ad az otthonunknak.

Egy okos otthonban wi-fi-n kapcsolhatsz villanyt

Új kapcsolókkal nem csupán az enteriőr hangulatát, hanem a kényelmét is magasabb szintre emelhetjük olyan technológiáknak köszönhetően, nem is olyan régen még ismeretlenek voltak. A vezeték nélküli megoldásokról van most elsősorban szó, amivel „okosabbá”, modernebbé és komfortosabbá tehető az otthonunk.

A lakás komplett világítását vezérelhetjük telefonon az okos Wi-Fi villanykapcsolókkal (fotó: Legrand)

A lakás komplett világítását vezérelhetjük telefonon az okos Wi-Fi villanykapcsolókkal (fotó: Legrand)

A hagyományos, kézi érintés mellett telefonnal, vagy akár hanggal is vezérelhető kapcsolók, csatlakozó aljazatok és redőnykapcsolók komplex rendszerben működtethetők, igény szerint programozhatók, és ezzel nem csupán a kényelmünket szolgálják, de akár az otthon biztonságát is támogathatják, sőt az energiatakarékos, környzetbarát felhasználást is elősegíthetik. Egyes gyártók modelljei, mint például a korábban említett Valena Life/Allure Netatmo vésés nélkül is felszerelhetők, így tényleg gyorsan és könnyen „okosítható ki” velük az otthoni világítási rendszerünk.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top