Otthon

Ezt a hibát szinte mindenki elköveti takarítás közben

Minap olvastam, hogy takarítónőnek már jobb lenni, mint tanárnak, többet lehet vele keresni, és könnyű a munka is. Nem egészen értek ezzel egyet, mert azért nincs olyan egyszerű dolga egy takarítónak sem.

Egy jó takarítónő ugyanis nem csupán felporszívóz, törölget és felmos, hanem közben az olyan rejtett helyekre is benéz, ahova nekünk, földi halandóknak eszünkbe sem jutna bepillantani. A Wizard of Homes takarítócég főnöke, Kadi Dulude mesélt arról, mi az a legfőbb hiba, amit tapasztalataik alapján elkövetnek az emberek, amikor takarítanak:

Nem fentről lefelé takarítunk.

Tessék, erre nem gondoltál volna, fogadjunk. Mint kiderült Dulude nyilatkozatából, az igazi takarítós stratégia nem az, amit a legtöbben elkövetünk, hogy kampányszerűen nekiesünk az aktuális helyiségnek és a kézmagasságban lévő felületeket kezdjük suvickolni. Egy takarításnak szerinte iránya van, ami mondjuk logikus: a szekrények tetején kell kezdeni a porolást, hiszen fentről lefelé száll a por. Dulude egy példán keresztül mutatta meg, mi történik, ha nem így kezdünk neki a takarításnak:

Eldöntöd, hogy alaposan kitakarítod a konyhát. Letörlöd a konyhaszekrényeket, a pultot, megtisztítod a tűzhelyet, ám, akárhányszor a már letakarított felületek fölött törölgetsz, visszaszórod a port és koszt a frissen tisztított részekre. Ezzel máris kezdheted elölről az egészet.

takarítás hiba tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Unpslah

Ám ha fordítva takarítunk, és a felsőbb szekrényeket takarítjuk először, akkor nyilván nincs gond, mert még az alatta lévő részek nem tiszták, hullhat a por, mintha nem lenne holnap.

A másik leggyakoribb hiba Dulude szerint az, hogy nem fejezzük be a takarítást az egyik szobában vagy felületen, de már továbblépünk a következő helyiség, rész takarítására. Ha ezt a két hibát még ötvözzük is, akkor aztán kész a káosz, és soha nem lesz tiszta a lakásunk profi segítség nélkül. Úgyhogy a fenti stratégiát tessék jól felvésni és kitenni a hűtőre: fentről lefelé takarítsunk, és fejezzük be, amit elkezdtünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top