Otthon
Szponzorált tartalom

Tavaszi otthonfrissítés: a stílus vagy a funkcionalitás győzzön? (x)

A költözést a többség tavaszra időzíti, és ilyenkor szokás hozzáfogni a kisebb-nagyobb tatarozáshoz is. Nem érdemes azonban elkapkodni a dolgokat, hiszen egy tisztasági festés nem feltétlenül jelent megoldást a változó igényekre, ahogyan pusztán az otthoncsere sem. Csorba Anita lakberendezőtől kértünk tanácsokat azoknak, akik fészekváltást vagy felújítást terveznek.

Amikor egy lakás belső kialakításán gondolkozol, akkor milyen szempontokat tartasz szem előtt?

Első lépésben igyekszem minél alaposabban feltérképezni a lakók szokásait, igényeit. Ennek alapján állítom össze a színpalettát és határozom meg a követendő stílust. Amikor sikerül megállapodnunk, akkor kezdődhet a tér szervezése.

A modernitás elemeit megragadó háló jól variálható hangulatfényekkel (Fotó: Metrodom)

A személyes preferenciák mellett vannak olyan szempontok is, amik egyetemesen érvényesek?

Ugyan stílusos, szerethető otthont akár szakember bevonása nélkül is kialakíthatunk, de ilyenkor is fontos, hogy tervszerűen haladjunk, és ne csábuljunk el, maradjunk következetesek. Az impulzusvásárlás rombolja ugyanis a leginkább a stílust. Érdemes két-három színnel és azok árnyalataival dolgozni, továbbá érdemes meghatározni a helyiségekben a fókuszpontot.

De mi kell ahhoz, hogy összhangban legyenek egymással az otthon különböző részei?

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert sokan elfelejtik, hogy a lakás egy nagy egység. Jómagam mindig két-három alapszínnel és burkolattal dolgozom, amelyeket valamennyi helyiségben használok. Az egyes szobákat néhány karakteres színnel, formával egészítem ki, amelyekkel személyre szabott hangulatot tudok teremteni.

A Metrodom modern stílusban berendezett nappalija részben az Auchanban kapható dekorációval (Fotó: Metrodom)

A világítással mi a helyzet?

A világítás szerepe óriási, ezért külön tervezem meg a fő- és a hangulatfényeket. A fő fényforrásnak szórt fényt kell adnia és az általános fénymennyiséget kell biztosítania. Szükség lehet kisebb, irányított fényekre is, például az olvasósarokban, de ezeket csak a pontos bútorozási terv ismeretében érdemes átgondolni. A hangulatfénynek pedig két fajtája van: a pontfény, amellyel kiemelhetünk egy falszakaszt vagy dekorációs elemet, és a LED-szalag, amely háttérvilágítást biztosít. Mindkettő remek lehetőség az otthonos hangulat megteremtésére.

Megnézem
Összes kép (9)

A túlzsúfoltságot hogyan kerülhetjük el, ha nincs külön gardrób?

Érdemes kihasználni minden tárolásra alkalmas helyet. Ilyen az ágy alatti tárolás, a kanapé alatti tárolás, főleg akkor, ha a bútor könnyen megemelhető, nyitható. Erre már a vásárlásnál figyelni kell. Én nagyon szeretem a hatalmas, tükrös szekrényeket, mert nagyítják a teret, és szinte láthatatlanok. A másik „trükk”, hogy egy teljes falszakaszt elegáns, könnyed, beépített szekrénnyel szerelünk fel. Kerülni kell továbbá a kisméretű bútorok felhalmozását.

Minimál bútorzat mellett helyezzük a kiegészítőkre a hangsúlyt (Fotó: Metrodom)

A család, a barátok fogadása miatt sokan a nappalira helyezik a hangsúlyt.

Én erre azt mondom: tudnunk kell, hol tartózkodunk a legszívesebben. Sokak esetében ez a konyha vagy az étkező, és nem feltétlenül a nappali. A lényeg, hogy legyen kellő mennyiségű ülőhely, amelyek variálhatók, így a felesleges darabokat el tudjuk tenni egy buli után.

Mit kezdjünk a hálószobával?

Mivel ez a helyiség a nyugalom és a relaxáció helyszíne, olyan alapot kell teremteni, amely a pihentető alvást szolgálja. Én a nude és a fehér színárnyalatokat javaslom, amit temperamentumtól, ízléstől függően ki lehet egészíteni erősebb színekkel. Mivel egy franciaágy mérete 4 m² körül van, ezért egy ágytakaróval az egész szoba hangulatát a kívánt hatásnak megfelelően tudjuk befolyásolni.

Az ágy minden hálószoba központi eleme, amit egy szép ágytakaróval még inkább kiemelhetünk (Fotó: Metrodom)

És mi a helyzet az okosotthonokkal?

A már említett szabályok ezekben az otthonokban is érvényesek. A technológia segítséget jelenthet, hogy takarékosabban, környezettudatosabban éljünk, de az a jó, ha az okosberendezések láthatatlanul teszik a dolgukat. Szerencsére azokban a lakásokban, házakban ezzel nem lesz gond, ahol az okostechnológiák a terv alapvető részét képezik. Az utólagos, részleges okosításnál azonban nem jó, ha a funkcionális panelek befolyásolják a tér hangulatát, így ilyenkor érdemes lehet szakértővel is konzultálni.

 

Szívesen kipróbálnád Csorba Anita tanácsait egy új, a spórolást segítő okostechnológiával felszerelt lakásban? Ha részt vettél az Auchan és a Metrodom Ingatlanfejlesztő Csoport nyereményjátékában, te is eséllyel indulsz egy Budapest IV. kerületi, 54 négyzetméteres, amerikai konyhás, két hálószobás okoslakásért, melyet az Auchan Bizalomkártyával rendelkező és 6 hónapban havi legalább 30 ezer forint értékben vásárlók között sorsolnak ki 2019. április 17-én. Kövesd a sorsolást élőben online a www.auchan.hu/lakas oldalon!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top