Kerti dekor

Virágoztasd fel lakásod – fejjel lefelé!

Felfordítja a világot a legújabb nagyvárosi hely- és víztakarékos kertészkedési módszer – legalábbis a növény szempontjából.

Újabban az is növényt telepít a világ másik felén, méghozzá a nagyvárosok betondzsungelének kellős közepén, akinek nemhogy kertje, de még falatnyi erkélye sincs. Ráadásul a kislakásokba ládaszám felhordott palántát hely híján egyenesen a plafonra erősített kampókra aggatják – mégpedig fejjel lefelé.

Így kertészkedjünk fejjel lefelé!

 

Az új szobakertészeti módszert, a levegőben fejjel lefelé lebegő cserép, a „sky planter” teszi lehetővé. Az ültető edényt egy agyas új-zélandi tervező álmodta meg. A terméknek nagy sikere van, már az USA-ban is befutott.

Így kertészkedjünk fejjel lefelé!

 

A ránézésre bizarr lógatós módszer állítólag nem árt a növényeknek, sőt! A palántákat egyáltalán nem zavarja az ellentétes irányban ható gravitáció. A konyhában kiakasztott bazsalikom talán még dúsabb, a különlegességnek számító orchidea még szebben nyílik így.

Így kertészkedjünk fejjel lefelé!

 

Előnye is van a dolognak: ebben a pozícióban nem fenyegeti sem a virágszárat, sem a levélnyelet a lekonyulás veszélye. Előbb-utóbb talán nálunk is kapható lesz, de aki nem bírja ki addig, kattintson ide, és interneten már megrendelheti. De hogy is működik ez a lebegő micsoda? A „sky planter” műanyag, esetleg mázas kerámiacserepét a növény tövénél egy lemezfedél zárja le, így a föld vagy a speciális ültetőközeg nem tud onnan kipotyogni.

 

Így kertészkedjünk fejjel lefelé!
 

A víztárolóval és belső csőrendszerrel ellátott cserép belső kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy a gyökérvégek mindig nedvesek legyenek. A levegőkertészkedés egyszersmind víztakarékos is, hiszen a fejjel lefelé tartott növények fogyasztása éppen egytizede álló társaikénak.

Így kertészkedjünk fejjel lefelé!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top