Pezsgő vásárlási, fogyasztási tanácsok
1. Hogyan vásároljunk pezsgőt:
A pezsgő címkéje sok mindent elárul:
Sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között.
A Gyöngyözőborban kb. fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A Gyöngyöző és Habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó széndioxidot (a címkén fel kell tüntetni), míg a pezsgőben csak erjedésből származó széndioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál a palack formája, kiszerelése hasonló lehet.
A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően.
A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk. Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább 6 hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül. A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az “m.t.” rövidítés, vagy a “meghatározott termőhelyről származó” kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.
A palackos erjesztésű pezsgők, kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum 9 hónap az érlelési idő.
A címkén “palackos erjesztésű” vagy “bottle fermented” felirat olvasható.
A Tradícionális eljárással készült pezsgők, szintén minőségi pezsgők, melyeknél az érlelési idő 9 hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén “Méthode Traditionnelle” felirat olvasható.
Évjárat: A pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában Tradícionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).
Szőlőfajta megjelölés: Csak az adott szőlőfajta borából készült pezsgő (pl. Chardonnay)
A pezsgő cukortartalmára utaló jelölés:
cukortart.
Brut Nature vagy Dosage Zéro: max. 3 g/l
Extra Brut: max. 6 g/l
Brut: max. 15 g/l
Extra Dry vagy Extra Sec: 12-20 g/l
Dry vagy Sec: 17-35 g/l
Medium Dry vagy Demi Sec: 33-50 g/l
Doux vagy Sweet: min. 50 g/l
2. A pezsgő hőmérséklete, behűtése:
A pezsgők 6-8 oC-ra hűtve mutatják legszebb arcukat. Ez tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fagyasztóban hirtelen lehűteni nem szabad, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. Vásárlás után, ha az autóban felmelegedett a palack, először a lakás egyik hűvös helyiségébe tegyük az italt, várjuk meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, majd ezután tegyük a hűtőszekrénybe. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt. A palackot, nyitásakor célszerű 45o-os szögben megdönteni, hogy elkerüljük az ital hirtelen kihabzását. Óvatosan vegyük ki a dugót. A felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, ha tudjuk pezsgőzáróval (üzletekben néhány száz forintért beszerezhető) zárjuk vissza, hogy minél kevesebb széndioxidot veszítsen az ital. A felmelegedett pezsgő teljesen más karaktert mutathat, mint amilyen valójában.
3. A pohár:
A keskeny, hosszúkás pohárforma (flőte, kehely) a legmegfelelőbb, ebben látszik igazán a pezsgő gyöngyözése. A széles alacsony pohárban nagyon hamar felmelegszik a pezsgő, valamint a széndioxid is gyorsabban távozik az italból. A pohár tisztításánál nagyon kell vigyázni, hogy mivel mossuk, illetve töröljük. Zsíros edényekkel soha ne mossuk együtt, mert a pohár belső felületén vékony filmréteg képződik a zsírtól (szabad szemmel nem is látjuk). Az ilyen pohárban már nem fog gyöngyözni a pezsgő. Ugyanilyen hatásúak lehetnek a mosogatószerek “pohárfényesítő” adalékai, melyektől szépen csillog a pohár, de ez is egy vékony filmréteget képez a felületén. A pohár törlésére is külön kendőt használjunk, ne törölgessünk vele sütésre, főzésre használt edényeket, eszközöket. A poharat 45 o –os szögben tartsuk, a pezsgő töltésekor, hogy a lehető legkevesebb széndioxid vesszen kárba.
4. Kóstolás
A pohárba kitöltött pezsgőnél először az ital színét nézzük meg. Színben az ezüstöstől az aranysárgáig széles skálán mozoghat. Minél sárgább a szín valószínűleg annál hosszabban érlelt pezsgővel van dolgunk. A barnás árnyalatok az öregedés jelei.
Ezután gyöngyözést figyeljük meg. Mennyire aprók a buborékok, milyen mennyiségben keletkeznek a pohárban, mennyire tartós a gyöngyözés.
Ezután vizsgáljuk meg az illatát. A friss gyümölcsös illatoktól, mely inkább a frissebb tankpezsgőkre jellemző, egészen a kenyérhéjra, kekszre emlékeztető illatokig, mely a több évig érlelt pezsgők jellemzője, nagyon sokféle illattal találkozhatunk. Fajtapezsgőknél a fajtára jellemző illatok dominálnak, érettebb pezsgőnél az érett illatokkal egyensúlyban.
Az első korty pezsgőnél, egyszerre próbáljunk meg koncentrálni a széndioxid-tartalomra és az ízekre. Minél hosszabban érlelt a pezsgő, a széndioxid annál finomabb eloszlású, így a szánkban szinte krémes habként érzékeljük. A fiatalabb pezsgőktől is elvárás, hogy finom szerkezetű széndioxid-tartalommal rendelkezzenek, a durva, nagy buborék hibának számít. Az ízek, hasonlatosan az illatokhoz, a pezsgő érleltségétől függően a gyümölcsös, friss illatoktól, a kenyérhéjra, kekszre jellemző érleltebb illatokig széles skálán mozognak..
Koczuba Róbert