Ráérünk arra még! cikkek

3 egyszerű trükk halogatás ellen

Kevés olyan komoly ellensége van az embernek, mint önmaga. A legtöbbször ugyanis észre sem vesszük, vagy épp csak nagyon későn eszmélünk fel, hogy bizony a siker csak rajtunk múlt, vagy épp rajtunk bukott.

Számtalan módja van annak, hogy megkeserítsük a saját életünket, ezek közül az egyik legnagyobb mumus a halogatás. Sokan azért esnek az időhúzás csapdájába, mert egészen egyszerűen nincsen kedvük elvégezni a kötelező feladatokat. Míg akadnak, akik csak a legkellemetlenebb munkák kapcsán vetik be a láthatatlan fegyvert, addig mások egész életüket a halogatás művészetére építik. A legfurább az egészben pedig az, hogy úgy kerít minket, embereket hatalmába az időhúzás, hogy szinte észre sem vesszük, amikor átvette az uralmat felettünk. Az viszont már nagy lépés a fejlődés felé, ha felismerjük, hogy bizony gondunk van a halogatással.

Nem egyszerű feladat, hiszen a legtöbbekben hosszú évek berögződését kell legyőzni, de mégis megvalósítható: akik úgy érzik, hogy elegük van a halogatásból, és mostantól tenni szeretnének ellene, ezek közül a trükkök közül is választhatnak útmutatást.

 

Adj magadnak időt, na de nem úgy…

A halogatás a nem megfelelő időbeosztást jelenti. Ezért bármennyire is utálatos egy feladat, ha kötelező, nincs más hátra, mint időt adni magadnak a teendő által: vedd rá magad és kezdd el csinálni, mégpedig úgy, hogy megígéred, hogy 7 perc után abbahagyhatod, ha arra lesz vágyad. Ha hosszú ideig tart a munka, ezt a kötelező időt váltsd át egy fél órányi tevékenységre, és fogadd meg, hogy utána befejezed, ha nagyon nem esik jól a meló. Meglásd, az esetek túlnyomó részében végigcsinálod majd, amit elkezdtél.

Ne bonyolítsd túl

Aki hajlamos a halogatásra, sokszor simán bemagyarázza magának, hogy bizony nem is képes a feladatra, és úgysem tudja jól megcsinálni, vagy túl sok időbe kerül a kivitelezés. De arról is egykönnyen meggyőzheti magát az megrögzött időhúzó a különböző eszmefuttatásokkal, hogy miért teheti meg, hogy egészen másba kezd bele, és az adott feladatot csak tolja, tologatja. A megoldás ilyenkor az, hogy ha rajtakapod magad, hogy elkezdtél azon agyalni, hogy mi miért nehéz és miért kivitelezhetetlen a feladat, valamint ha az foglalkoztat, mit csinálhatnál meg hamarabb a kijelölt teendőnél, gyorsan állítsd le az agyad, ne hagyd, hogy bonyolítsd az életed. A fentiek szerint kezdd csak el a feladatot, legyen szó 7 percről, vagy fél óráról, és a gondolkodást hagyd másra. Állítsd meg az agyalást, lépj a tettek mezejére.

Jutalmazd magad

Bármilyen butusnak tűnik ez a lehetőség, hidd el, az egyik legjobb megoldás arra, hogy úrrá légy magadon, és  kezedbe vedd az életed irányítását. Az időlopó manókat ne tápláld az energiáddal, inkább találd ki, mire vágysz a munka után, és azzal a lendülettel vesd bele magad a feladatodba. Mivel tudod, hogy jutalom vár rád az út végén, lelkesebb leszel – egy idő után pedig megtanulod, hogy bizony nem eszik olyan forrón a kását, vagyis mégsem olyan fájdalmas időre elkészülni a feladataiddal. Ráadásul azt az örömet is megszerzed magadnak, hogy felismered: a magad ura lettél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top