Ragyogáskommandó

Egy kis közterület-takarítás, és te lehetsz az Instagram sztárja!

A különféle internetes kihívások általában a viccelődésről, esetleg a botránykeltésről szólnak, idén azonban szerencsére egy olyan mozgalom is útjára indult, amelyet egységesen mindenki pozitívan ítél meg.

A híreket olvasgatva nehéz elkerülni azokat a cikkeket, riportokat, amelyek a környezetünk gyászos állapotáról szólnak. Különösen nagy problémákat okoz világszerte a műanyag hulladék kérdése, amelyből találtak már a Mariana-árok mélyén vagy például Izland elhagyott tengerpartjain is.

Az úgynevezett internetes kihívások már a kétezres évek eleje óta élnek és virulnak, legyen szó szigetelőszalagos mókáról vagy az akár életveszélyt is okozó mosókapszula-fogyasztásról. Mint látható, a hasonló megmozdulások javának nincs sok értelme, de legalábbis az emberiség számára kevés pozitívummal járnak a közösségi oldalakra feltöltött kihívás-videók.

A trashtag-mozgalom divattá tette a közterek takarítását (Fotó: iStockphoto)

Tisztább környezetet, a közösség erejével!

Ebbe a világba hozott üdítő felfrissülést a #trashtag-mozgalom megjelenése. A Reddit közösségi fórumról, egyébként tényleg csak viccből elindított kezdeményezés hirtelen szárnyra kapott és ma már egyre-másra töltik fel a fotókat a trashtag-rajongók.

De miről is van szó? Pofonegyszerű dologról, ami azonnal megmelengeti a környezetért aggódó emberek szívét: a lelkes vállalkozók ugyanis kinéznek egy területet, legyen szó tengerpartról, erdőről, parkról vagy épp az utcáról, ahol élnek. Ezek után pedig megjelennek az adott helyen, szemeteszsákokkal, seprűkkel, ha kell, lapátokkal és szisztematikusan feltakarítják a hulladékot. Az akcióról „előtte-utána” fotókat készítenek, és ezt töltik fel a #trashtag hashtaggel ellátva a különféle közösségi oldalakra.

„Közterület-felügyelőként köszönettel tartozom azoknak, akik segítettek nekünk kitakarítani a mögöttem látható parkot és folyót” – írta , egy floridai szakember a Redditen, majd elárulta, hogy az általuk választott folyó az esetek többségében hemzsegni szokott a szeméttől; az eldobált nejlonszatyroktól és műanyag palackoktól. „Most viszont, hála egyikőtöknek, épp olyan, amilyennek mindig lennie kellene. Épp ezért remélem, hogy a #trashtag kihívás sosem ér majd véget.”

A kihívásra Nepáltól kezdve az Egyesült Államokon át Norvégiából és Mexikóból is érkeztek már fotók, de örömmel látjuk, hogy hazánkban is egyre többeket mozgat meg a #trashtag mozgalom, ennek az eredményeképpen ragyogóan tiszta közterületek jönnek létre. A legjobb az egészben, hogy akár családi programnak is kiváló, ráadásul a részvételhez nem kell semmi, a kemény munka eredménye pedig szinte azonnal látszik is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top