Sok amerikainak a gyerekkorát idézi ez a nagyon egyszerű étel, ami állítólag még a nagy világválság idején jött divatba. Különleges hozzávalók nem szükségesek hozzá, de ha tényleg takarékoskodunk, akkor a kenyerek kivágott közepével is kezdjünk valamit. Készítsünk belőle például kis katonákat vajjal, sajttal, felvágottal, paprikával.
Napos pirítós
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 db tojás
- kevés vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 szelet toast kenyér
Elkészítés
Egy pohár szájával vagy nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki egy kört a kenyérszelet közepéből, de használhatunk más formát is, például most karácsony előtt csillagot. Kenjük meg a kenyér tetejét vajjal, majd tegyük egy vajjal kikent serpenyőbe. Üssük bele a kerek lyukba a tojást, és szórjuk meg a tetejét sóval, borssal, majd süssük pár percig. Ha alul kezd megsülni a tojás, fordítsuk meg egy picit. Ha flancolni szeretnénk, egy kis reszelt sajttal is megszórhatjuk.
A buggyantott tojás méltatlanul elhanyagolt étel, pedig nem tart tovább elkészíteni, mint egy tükörtojást. Egyszer kell csak belejönni, és onnantól a kisujjunkból rázzuk ki.
Buggyantott tojás mustáros pirítóssal
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- pár dkg parmezán
- pár szelet (pirított) kenyér
- 3 teáskanál mustár
- 2 evőkanál (lehet sima ecet is) fehér borecet
Elkészítés
Forraljunk fel egy liter vizet két evőkanál ecettel, óvatosan engedjük bele egy merőkanállal a tojások belsejét és főzzük három percig, majd csepegtessük le. Keverjük össze a mustárt a parmezánnal, kenjük a kenyérre, majd helyezzük rá a buggyantott tojást. Parmezános mustár helyett pesztóval is kipróbálhatjuk, ha van otthon, vagy tehetjük a tojást mustáros-sonkás kenyérre.
Saksuka: paradicsomos tojás
Hozzávalók:
- 1 csipet cukor
- 400 g paradicsompüré
- 1 kiskanál (darált) csípős pirospaprika
- ízlés szerint reszelt sajt
- 1 db (kaliforniai) paprika
- 1 kanál olívaolaj
- ízesítéshez bors
- 1 gerezd fokhagyma
- fél db vöröshagyma
- 4 db tojás
- ízesítéshez só
- 4 db pirítós
Elkészítés
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben közepes fokozaton, rádobjuk a hagymát, majd pár perccel később a fokhagymát. Amikor megüvegesedett, hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát, és 5-7 percig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsompürét, felforraljuk, lejjebb vesszük a hőfokot, sóval, borssal, erős paprikával fűszerezzük, kicsit megcukrozzuk, hogy ne legyen savanyú.
Addig rotyogtatjuk, amíg össze nem sűrűsödik, majd finoman beleütjük a tojásokat a szószba, lefedjük, és öt-tíz percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre a fedőt, és hagyjuk még állni pár percet. A tojásokat tegyük rá a kenyérre, kanalazzunk rá szószt, és szórjuk meg reszelt sajttal.